Председателят на КЗК иска по-дълъг мандат, за да може комисията да хване картел


Председателят на КЗК иска по-дълъг мандат, за да може комисията да хване картел
Снимка: БГНЕС

3417

"По принцип картелът много трудно се доказва. Европейската практика е такава, че като време се изисква време между 5, 8 и 9 години. И неслучайно мандатите на тези органи там са такива, а само в България мандатът е най-малък като срок". Това заяви председателят на комисията Юлия Ненкова по БНТ.

Ненкова поиска и в България мандатът на КЗК да стане по-голям, за да може да работи ефективно. Тя е на поста вече 6,5 години, след като го зае като номинация на ГЕРБ и като важна част от администрацията на Бойко Борисов, докато беше кмет на София - Ненкова беше и зам.-кмет на столицата. Мандатът на КЗК е 7 години.

"Ако компаниите се договарят виртуално, а не обменят писмено чувствителна информация, ние няма как да докажем картел", обясни тя. 

Започнатата от КЗК проверка за потенциален картел между търговските вериги, тяхното сдружение и браншови обединения на производителите на млечни продукти и яйца може да се проточи дори до 9 години, се разбра от думите ѝ. Обект на проверка са 7 търговски сдружения и 6 браншови организации, сред които и сдружението на хипермаркетите.

"КЗК не се занимава с цените на стоките, защото комисията не е ценови регулатор. Ние се занимаваме с нелоялни търговски практики, образуваме дела, в случай че имаме съмнения за картели. Картелът всъщност е споразумение и забранена практика за съгласуване на цени, на пазари, на разделяне и определяне на клиенти", заяви Ненкова.

ОЩЕ: Председателят на КЗК се оплака, че комисията не може да хване търговските вериги в картел

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички