Председателят на КЗК се оплака, че комисията не може да хване търговските вериги в картел


Председателят на КЗК се оплака, че комисията не може да хване търговските вериги в картел
Снимка: iStock

3795

Ако влезем в съответните субекти, те тази информация я крият. Така Юлия Ненкова, председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) коментира темата има ли картел при определянето на цените на храните в големите търговски вериги.

"Освен това, част от информацията, която е по имейлите, също я няма", добави Ненкова. И продължи - източници, които давали информация, се оплаквали, че ако го правят, щели да ги уволнят. Затова трябва да има промени в законите, настоя Ненкова.

"Имаме съмнение, обосновано предположение, че има картелиране за цените (в търговските вериги)", уточни председателят на КЗК пред bTV.

На въпрос обаче при доказване какво следва, какви ще са наказанията, отговорът беше, че не може да каже какви ще са глобите, имало си методика, било конфиденциално.

Ненкова изброи, че са събрани 79 млн. лв. глоби от нелоялни търговски практики - например чрез нелоялна реклама, привличаща клиенти за сметка на конкуренти. Не стана обаче съвсем ясно за какъв период от време.

Председателят на КЗК говори и за горивата, като съобщи новина - ще има нова санкция за "Лукойл". Специално за това Ненкова отказа да коментира какъв ще е размерът на глобата, но категорично стана ясно, че ще има нова глоба - за господстващо положение по отношение на данъчните складове. Щяло да се изчислява по критерии в утвърдена методика - единият от тях е оборотите от предходната година.

Дойдох тук да защитя КЗК от политици, които дори не знаят закона и не са се докосвали до (работата на) комисията, каза още Ненкова. И се оплака, че в Европа срокът на мандатите на регулаторните органи е 10-12 години, в САЩ пък имало и доживотни комисари.

ОЩЕ по темата: В КЗК са обидени от критиките и обявиха, че не могат да свалят цени

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички