Скъпата дървесина вдигна цената на тоалетната хартия


Скъпата дървесина вдигна цената на тоалетната хартия
Снимка: Pixabay

5596

Високата цена на дървения материал провокира поскъпване на тоалетната хартия. Цената скача в резултат на поскъпване на основната суровина, от която се произвежда изделието – целулоза извличана от дървесина. 

"Никога не сме виждали в историята поскъпване на месечна база като това", казва Брайън МакКлей, анализатор на индустрията. "Поскъпването е нечувано", добавя той. Цените на целулозата скочиха от 606 долара за метричен тон през септември до над 907 долара за метричен тон през април, казва МакКлей, предава CNN. По думите му, няколко фактора вдигат цената, включително икономическото възстановяване в Китай – най-големият купувач на суровината, както и забавянето на доставките по света.

Компаниите поръчват целулоза от свободния пазар, след което я използват за производство на тоалетна хартия и други сходни продукти. Около 70% от целулозата, изкупувана от производителите на тоалетна хартия в САЩ, идва от Бразилия, а 30% се внасят от Канада, казва анализаторът.

Целулозата е последният пример за недостиг в доставката на суровини. Тази тенденция удря сериозно по икономическото възстановяване на САЩ. Дървесината, компютърните чипове, хлорина и дори наемният труд понастоящем са дефицитни стоки.

Consumer Brands Association, браншова организация на производителите на пакетирани потребителски стоки, посочва, че повишението в цените на целулозата от дървен материал има влияние върху разходите свързани с производство на тоалетна хартия. Цената на тоалетната хартия за крайния потребител скочи през пандемията, посочва водещ производител на стоката, поради цялата тенденция на пазара. Цената на тоалетната хартия нараства с 15.6% през последните 12-месеца спрямо преходния период, сочат данни на NielsenIQ, които проследяват данните от търговците на дребно.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички