Защо се срина цената на лития и какво следва в индустрията?


Защо се срина цената на лития и какво следва в индустрията?
Снимка: iStock

1414

Цената на лития, използван за производството на батерии за електрически превозни средства, често наричан „новото масло“, продължава да се срива. Една от причините за това е по-слабото търсене на електромобили от очакваното, пише Yahoo Finance.

Цената на лития се е понижила с над 80% спрямо пика си през 2022 г., когато главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск отбеляза, че металът е достигнал „безумни нива“.

Сребристият метал не е борсово търгувана стока и се купува през частни договори между купувачи и продавачи, които обикновено се пазят в тайна. Цените в Китай – най-големият рафинер и потребител на литий, са публични. Те са се сринали от най-високото си ниво за всички времена – над 80 000 долара за метричен тон през 2022 г. до под 14 000 долара този месец, сочат данни на Fastmarkets.

Анализаторите отчитат, че през последните 2 години пазарът е преминал от „еуфория“ към „отчаяние“.

Снимка: iStock

Целта на правителството на САЩ е 50% от всички продажби на нови превозни средства да бъдат електрически до 2030 г. Стимулите за електромобили и вътрешно производство на редкоземни метали, предизвикаха приток на инвестиции в индустрията.

Миналата година енергийният гигант ExxonMobil обяви плановете си да стане основен доставчик на литий за индустрията на електрически превозни средства, като се насочи към производство през 2027 г.

Компанията цели да произвежда достатъчно литий, за да задоволи производствените нужди на автомобилните производители за над 1 млн. електромобила годишно до 2030 г.

Оказва се, че предлагането расте с по-голям темп отколкото търсенето на батерии, което през последната година забави темповете си значително.

Снимка: iStock

В отговор на свръхпредлагането производителите на литий намаляват броя на работниците си и свиват инвестиционните си проекти. Piedmont Lithium наскоро обяви, че ще съкрати 27% от работната си сила. Albemarle също ще съкрати работни места и ще намали разходите за големи проекти.

В дългосрочен план анализаторите и представителите на индустрията очакват търсенето на електромобили да нарасне, особено ако Федералният резерв на САЩ намали лихвите по-късно тази година.

Глобалните продажби на електромобили намаляха с 26% на месечна база през януари, но са нараснали с 69% спрямо съответния месец на 2023 г., според данните на консултантската фирма Rho Motion.

Очаква се електромобилите да съставляват около половината от продажбите на нови автомобили в света до 2035 г., според проучване на Goldman Sachs. Това означава, че търсенето на литий тепърва ще расте, макар и малко по-бавно от очакваното.

Източник: Yahoo!Finance

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо европейските автопроизводители останаха без суровини за електромобили?

Страна, известна с туризма, откри големи залежи на литий 

Ето къде откриха най-голямото находище на литий в света

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички