Българската компания AE Solar Horizon строи завод за соларни панели в Кюстендил


Българската компания AE Solar Horizon строи завод за соларни панели в Кюстендил
Снимка: AJ Power

22926

Българската компания AE Solar Horizon, част от базираната в Германия AE Solar, планира да построи фабрика за слънчеви фотоволтаични панели в Кюстендил, инвестирайки над 20 милиона лева (10,2 милиона евро). Италианци местят завод за соларни панели от Китай в България

Компанията е поискала разрешение за придобиване на парцел от 50 000 кв. м в индустриална зона Жиленци, където планира да построи завод за фотоволтаични панели с общ капацитет 1000 мегавата годишно, съобщава SeeNews, като се позовава на информация от Община Кюстендил.

Планираното съоръжение ще се простира върху застроена площ от 12 декара. То ще използва електричество, произведено изцяло от 4 мегавата покривна инсталация, като 2 мегавата са необходими за захранване на производствената инсталация. Компанията ще изгради и зарядни станции за поне 10 електромобила. Предприятието ще отвори над 100 нови работни места.

Строителните дейности ще приключат в рамките на 18 месеца, след като Общинският съвет одобри инвестиционното предложение, допълват от община Кюстендил.

AE Solar Horizon планира да създаде и център за научноизследователска и развойна дейност, бизнес инкубатор за стартиращи предприятия в соларния сектор, както и безплатни курсове за обучение за инсталиране на соларни панели за техници, в допълнение към местна станция за пречистване на вода.

AE Solar Horizon ще предостави на общината 100 киловата слънчеви панели годишно, което се равнява на над 12% от нейната инвестиция в парцела. Компанията предлага да постави и инсталира соларни панели на всички общински сгради в града, които да ги захранват със зелена енергия.

През октомври българското дружество набра 3,5 милиона евро за изграждане на заводи за производство на слънчеви фотоволтаични панели в България, Гърция и Северна Македония. Плановете му са още по-мащабни: AE Solar Horizon ще се стреми да набере 100 милиона евро до края на 2023 г. и вече преговаря с редица европейски фондови борси за възможно бъдещо първично публично предлагане (IPO).

Базираната в Германия AE Solar, която има 15 години опит в соларните изследвания, разработки, производство и продажби, вече работи в Китай, Грузия и Турция.

Германската компания работи на българския пазар от повече от 10 години, като е доставила соларни панели за два фотоволтаични парка у нас в района на Сливен и Ямбол. В края на 2021 година германското дружество обяви планове да инвестира 150 милиона евро в завод за соларни панели близо до Пловдив.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейски гигант вдигна голяма соларна централа до Пловдив

Германски гигант смята да вложи над 1 милиард евро в най-бедния регион у нас

Военният завод "Арсенал" инвестира 10 млн. евро в соларен парк

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички