Италианската EXE Solar ще премести завод за соларни панели от Китай в България


Италианската EXE Solar ще премести завод за соларни панели от Китай в България
Снимка: iStock

39322

Италианската EXE Solar ще изгради завод за соларни панели в България. Компанията ще инвестира 13 милиона лева в ново предприятие в Ямбол, като ще премести производството си от Китай в България.

Компанията е решила да напусне Китай заради проблемите с транспорта и политическата обстановка, смятайки, че е по-удачно продукцията ѝ да бъде произведена в ЕС, разказва пред Economy.bg Кристиано Камизани, представител за България на EXE Solar.

България е предпочетена както заради географското си разположение и близостта до Турция и Близкия изток, така и заради ниските данъци. След няколко години проучване на локации у нас италианската компания е избрала Ямбол заради успешното партньорство с местната власт, а също и поради наличието на подходящи кадри. EXE Solar ще си сътрудничи с университети в региона, които в бъдеще да им осигурят служители с необходимите знания и умения.

Фабриката ще се намира в местността "Рибарника", където компанията е купила парцел от 11 декара за около 200 000 евро. Съоръжението, което ще произвежда фотоволтаични модули, ще бъде със застроена площ около 3 дка. Планът е производственият капацитет първоначално да бъде 350 мегавата, а по-късно да бъде увеличен до 600 мегавата.

Планираната инвестиция е в размер на 6,5 – 7 милиона евро (около 13 милиона лева), но компанията изчаква, тъй като всички материали и оборудване са поскъпнали значително след избухването на войната в Украйна. "Последната оферта за машината, която се произвежда в Италия, е 1,5 млн. повече, отколкото беше миналата година. И затова сега ще изчакаме поне още 4 месеца. От април цените на материалите може отново да паднат и тогава да стартираме.", обяснява Камизани.

Фабриката вероятно ще бъде завършена и пусната в експлоатация до края на 2023 година, а първите продажби и официалното откриване се очакват в началото на 2024 година. Строителните дейности ще отнемат няколко месеца, но стартът им зависи от поръчката на машината, която е жизненоважна за функционирането на предприятието.

Производството ще е автоматизирано, а продукцията ще се изнася за Европа, САЩ и Тунис. Предприятието първоначално ще отвори 50 нови работни места, които могат да се удвоят, ако заводът има повече поръчки.

Преди години EXE Solar създава своя база в София, но през периода на пандемията, с изтичането на срока на годност или ремонта на нови технологии, тези съоръжения стават недостатъчни и ръководството решава, че е дошъл момент да се построи ново по-голямо съоръжение. Така се спира на Ямбол, разказва в интервю за БГНЕС управляващият директор на компанията Гюнтер Медерле.

Компанията е в процес на преговори и за изграждането на соларен парк в Ямбол, като за целта планира да купи 600 декара общински терени.

България има голям потенциал за производство на зелена енергия: соларна, вятърна, хидро- и термоенергия, защото у нас има много термални извори. За целта обаче трябва да се намали административната тежест и да се подобри инфраструктурата. "Можеш да произвеждаш енергия, но трябва да има къде да я продаваш", посочва Камизани.

"България, както всяка друга европейска страна, е готова за тази стъпка. Имате слънце. Имате земя. Разбира се, властите трябва да инвестират в електропреносната мрежа, за да стане възможно разпределянето на производството, генерирано от бъдещите фотоволтаични централи. Но България е напълно готова за енергичното разработване и прилагане на зелената идея", заключава Гюнтер Медерле.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейски гигант вдигна голяма соларна централа до Пловдив

Германски гигант смята да вложи над 1 милиард евро в най-бедния регион у нас

Най-големият вятърен парк у нас произведе ток, с който да захрани цяла Варна

Най-големият плаващ вятърен парк в света произведе първата си енергия

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички