Hyundai Motor и SK On инвестират 5 млрд. долара в завод за батерии в САЩ


Hyundai Motor и SK On инвестират 5 млрд. долара в завод за батерии в САЩ
Снимка: Volkswagen Group

1103

Hyundai Motor Group и SK On ще инвестират до 5 млрд. долара в производство на електромобилни батерии в Северна Америка, тъй като зелените амбиции на президента на САЩ Джо Байдън насърчават компаниите по веригата на доставки на електромобили да пренасочат инвестиционните си планове, пише Bloomberg.

Южнокорейските фирми ще имат равни дялове в завода, който ще бъде построен в окръг Бартоу, Джорджия. Очаква се съоръжението да произвежда батерийни клетки за електрически коли от средата на 2025 г.

Заводът ще разполага с годишен производствен капацитет от 35 GWh, което ще е достатъчно да покрие търсенето на 300 000 електромобила.

Съвместното предприятие „допълнително ускорява усилията на групата за електрификация и укрепва позицията ѝ като електромобилен лидер на американския пазар със стабилни доставки на батерии“, изтъква Hyundai. През ноември автомобилният производител подписа меморандум за разбирателство със SK On за осигуряване на доставки на батерии за Северна Америка.

Партньорът Hyundai Mobis ще сглобява батерийни пакети, като използва клетки от планирания завод, след което ще ги доставя на производствените мощности на Hyundai Group в САЩ за изграждане на модели, като Ioniq 5, Kia EV6 и Genesis GV60.

Законът за намаляване на инфлацията (IRA), подписан от Байдън през август, осигурява широкомащабни субсидии за нисковъглеродни индустрии, особено чрез данъчни облекчения и стимули за производството. Редица глобални производители на автомобили и производители на батерии засилват инвестиционните си планове в САЩ, където определени електромобили ще отговарят на условията за пълна федерална помощ от 7500 долара, свързани с използваните в батериите суровини.

Hyundai беше сред автомобилните производители, изключени от пълния размер на федералната помощ, тъй като не изпълни важните изисквания за наличието на действащ завод за електромобили в САЩ. Компанията смята да въведе в експлоатация завода за електромобили в Джорджия още в края на 2024 г.

Освен това Hyundai Motor обяви печалба за първото тримесечие, която надмина прогнозите на анализаторите.

Оперативната печалба на концерна за периода януари-март нараства с 86% на годишна база до 3,6 трлн. вона (2,7 млрд. долара), като надминава средната оценка от 2,8 трлн. вона на анкетирани от Bloomberg анализатори. Приходите се повишават с 25% до 37,8 трлн. вона.

„Силните продажби се дължат главно на подобряването на производството, тъй като доставките на чипове и компоненти се стабилизираха в световен мащаб“, изтъква Hyundai. Компанията отчита „постоянни външни фактори, като ускорената инфлация, колебанията при разходите за суровини и лихвените проценти заради геополитически проблеми“.

Автопроизводителят обяви план да отменя по 1% от своите акции всяка година до 2026 г., за да увеличи максимално стойността за акционерите.

Анализатори очакват рекордна печалба за Hyundai за 2023 г., тъй като облекчаването на натиска върху глобалната верига на доставки възстановява инвентара, помрачен по време на пандемията.

„Hyundai разширява пазарния си дял особено в Югоизточна Азия с гамата си от електрически автомобили и SUV модели“, отбеляа Кота Юдзава, анализатор в Goldman Sachs Group.

Глобалните продажби на дребно на Hyundai за първото тримесечие растат с 3,6%. Продажбите в Европа се увеличават с 1,5%, а тези в Северна Америка отчитат ръст от 13%. В Китай продажбите на дребно се повишават с 8%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Tesla изгражда нов завод за батерии Megapack в Китай

Автомобилен гигант обучава хиляди работници да правят електромобили

Къде Hyundai иска да продаде завода си в Русия?

Южна Корея влага над 200 млн. евро в автоиндустрията на Унгария

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички