Изненада: WWE се слива с UFC, създават нова спортна компания за 21 млрд. долара


Изненада: WWE се слива с UFC, създават нова спортна компания за 21 млрд. долара
Снимка: Getty Images

3128

Изненадваща сделка грабна вниманието на феновете на бойните спортове, която изглежда ще обедини в едно две от най-популярните спортни компании в света.

World Wrestling Entertainment (WWE), позната у нас като „Световна федерация по кеч” даде съгласие за сливане с най-голямата MMA организация в света UFC. В резултат на сливането ще се роди нова публично търгувана компания, която ще бъде контролирана от Endeavor Group , собственикът на UFC, обявиха двете компании в понеделник, предава CNBC.

Endeavor ще притежава дял от 51% в новата компания за бойни спортове и развлечение, докато акционерите на WWE ще държат останалите 49%, според условията на споразумението. Сделката оценява WWE на 9.3 млрд. долара, докато UFC получава оценка от 12.1 млрд. долара, посочват компаниите в съобщение до медиите. Това означава, че новата публична компания, която ще се роди след сливането, ще има оценка от над 21 млрд. долара.

Акциите на WWE поевтиняха по време на предварителната търговия в понеделник, докато тези на Endeavor поскъпват.

Ари Емануел ще изпълнява ролята на главен изпълнителен директор както на Endeavor, така и на новата компания. Мажоритарният собственик на WWE Винс МакМеън ще поеме ролята на изпълнителен председател на борда на директорите, докато президентът на Endeavor и главен оперативен директор Марк Шапиро ще работи на същите позиции в новата компания.

Дейна Уайт ще остане президент на UFC, а изпълнителният директор на WWE Ник Кан ще продължи да бъде президент на бизнеса, свързан с кеча (борбата).

Футбол, баскетбол, голф: Къде е най-високоплатеният спортист?

Бордът на директорите ще бъде от 11 души, шестима назначени от Endeavor и петима от името на WWE. Името на новата компания ще бъде обявено на по-късен етап.

Обявлението за постигнатото споразумение идва след като WWE търсеше купувча през последните няколко месеца. Винс МакМеън дори се завърна като председател на компанията през януари, за да участва в процеса по продажба. Акциите на WWE са поскъпнали с над 33% през тази година, което към края на миналата седмица поставя пазарна капитализация на компанията от 6.79 млрд. долара.

Продуктът на WWE се гледа от зрители по цял свят;   Снимка: Getty Images

Сделката ще слее два от най-големите спортни марки в света, които принципно залагат на доста различни подходи. WWE излъчва мачове по борба (кеч), които се провеждат по предварително изготвен сценарии, докато UFC залага на истински мачове между бойци, практикуващи смесени бойни изкуства. Въпреки това двете организации имат сходна култура, визия и съдържание. Редица UFC бойци, включително Ронда Раузи и Брок Леснър, имат участие и в WWE през годините.

Казано с други думи – и двете организации се занимават с промоция на бойни спортове.

UFC звездата Конър Макгрегър приветства новините за евентуалната сделка. „Невероятно. Каква мощ!”, посочи той чрез публикация в Twitter, добавяйки друга публикация, изобразяваща него с шампионските пояси на UFC и WWE.

UFC е най-голямата организация за смесени бойни изкуства в света, като през годините се превърна в синоним на ММА;    Снимка: Getty Images

Сливането ще постави точка на десетилетията, в които WWE се управляваше като семейна фирма. Основател на оригиналната кеч компания е бащата на Винс МакМеън в средата на 20 век. Винс МакМеън, който купува компанията от баща си през 1982 година, понастоящем има контролен дял в WWE. През последните четири десетилетия WWE се превърна в глобален феномен със зрители по целия свят, давайки път на звезди като Хъл Хоган, Дуейн „Скалата” Джонсън, Дейв Батиста и Джон Сина.

77-годишният МакМеън се пенсионира от компанията през миналия юли след разкрития, че е плащал на няколко жени милиони долари през годините, за да запазят мълчание по предполагаеми връзки и неправомерно поведение.

Неговата дъщеря, Стефани МакМеън, пое поста на съвместен изптлнителен директор с Ник Кан. Пол Левеск, познат на феновете с кеч псевдонима си „Трите Хикса” (Triple H), който е съпруг на Стефани МакМеън, пое ръководството на креативната част на бизнеса от Винс МакМеън.

Кои са китайските спонсори на Евро 2020?

След като Винс МакМеън се завърна през януари, Стефани се оттегли от позицията, която остана изцяло в компетенциите на Кан. Винс МакМеън понастоящем има 2-годишен трудов договор с компанията, става ясно от документация, подадена пред борсовия регулатор в САЩ.

През последните седмици Кан обикаля медиите, където дискутира евентуална продажба на компанията. През миналата седмица той посочи пред CNBC, че този процес е привлякъл вниманието на много потенциални купувачи.

WWE предлага на акционерите на Endeavor бизнес със събития на живо, както и огромна интелектуална собственост, трупана с десетилетия. WWE генерира приходи за 1.29 млрд. долара през миналата година.

Футболна звезда инвестира в технологична компания

В същото време, UFC се отплаща подобаващо на Endeavor. През миналата година ММА веригата помогна на спортния бизнес на компанията майка да генерира приходи за 1.3 млрд. долара. Пазарната капитализация на Endeavor възлиза на 10.53 млрд. долара към края на миналата седмица.

Президентът на UFC Дейна Уайт;     Снимка: Getty Images

Освен всичко друго, лидерите на WWE, Endeavor и UFC сякаш имат сходен медиен образ, тъй като МакМеън, Емануел и Уайт са известни с безпардонното си поведение, което е спечелило на всеки от тях както верни съюзници, така и убедени критици.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички