KBC Груп купува Райфайзенбанк България в сделка за 1 млрд. евро


KBC Груп купува Райфайзенбанк България в сделка за 1 млрд. евро
Снимка: KBC

11935

Белгийската група KBC, която притежава третата по активи банка в България ОББ, е постигнала споразумение да придобие шестата по размер в страната Райфайзенбанк (България). Сделката е за 1,015 млрд. евро, което е рекордна сума, платена за банка в България. Придобиването трябва да получи регулаторно одобрение и да бъде финализирано до средата на 2022 г., съобщават от KBC.

"Въпреки устойчивата рентабилност и силата на бизнеса на RBI в България, решението за продажба е обусловено предимно от възможността да се пренасочи капитал към атрактивни възможности за растеж в ключовите пазари на RBI", пише в официалното съобщение на Raiffeisen.

"Придобиването на Райфайзенбанк България укрепва вече силната ни позиция на основния ни пазар в България. Тази инвестиция ни позволява да използваме част от капитала на нашата Група като инвестиционна възможност за стимулиране на франчайза, постигане на синергии и устойчиво увеличение на стойността на пазар, който Групата познава отблизо. В крайна сметка ние вярваме, че Райфайзенбанк България и заинтересованите страни на KBC ще извлекат полза от обединяването на силните ни страни.", коментира Петър Андронов, изпълнителен директор "Международни пазари" в KBC груп. Петър Андронов се оттегля от ОББ, за да заеме по-висок пост

Нов банков гигант

Сливането между Райфайзенбанк и ОББ сериозно ще укрепи позициите на KBC на българския банков пазар. Прогнозното обединено дружество (Райфайзенбанк България и ОББ) ще постигне 18.2% пазарен дял по отношение на активите (спрямо 10.3% пазарен дял на ОББ), което е много близо до пазарния дял на пазарен играч номер 1 – Уникредит Булбанк (19.8%) и на пазарен играч номер 2 – ДСК Банк (18.4%). Освен това, Обединената банка от ОББ и Райфайзенбанк България ще заеме 2-ро място по отношение на кредитите (17.0% прогнозен пазарен дял).

Сделката ще създаде ситуация на три банкови гиганта с по около 18-19% дял, които са в надпревара за лидерската позиция в България. Освен това след нея вече 3/4 от активите в системата ще са концентрирани в топ 5 играчите, докато всички останали 12 банки и 7 клона на чужди финансови институции ще си делят останалата четвъртинка.

"Наистина се радвам за това второ придобиване в България в рамките на една година. Ние сме се позиционирали като силен пазарен играч, предоставящ пълния набор от висококачествени банкови, застрахователни услуги, услуги за управление на активи и лизинг.", коментира Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Груп. ДЗИ купува бизнеса на NN в България

"Придобиването на Райфайзенбанк България е още едно доказателство за нашия ангажимент към българския пазар и за подкрепата ни към българската икономика. Ние сме изключително щастливи, че придобиваме един висококачествен бизнес с отлична репутация и управленски екип. Ясният фокус върху иновациите и дигитализацията, съчетани с високия рейтинг на клиентска удовлетвореност, отразява като в огледало нашата собствена стратегия "Първо по дигитален начин" и ще ни позволи да разширим още повече бизнеса си в България, като затвърдим лидерската си позиция на българския финансов пазар.", добавя Тейс.

Райфайзенбанк е на 6-то място на българския пазар с пазарен дял от 7.9% по активи и 8.4% по кредити. Райфайзенбанк България оперира с мрежа от 122 банкови клона в цялата страна, допълвани с агентска мрежа от мобилни банкови консултанти, външни партньори и кредитни посредници. Служителите на Райфайзенбанк България наброяват 2500 души, обслужващи 635 000 клиенти. В края на първото полугодие на 2021 г., дружеството има кредитен портфейл от 3.3 млрд. евро (от който 36% корпоративни кредити, 64% ритейл, МСП и микробизнес кредити), 4.2 млрд. евро депозити и 5.2 млрд. евро активи и има нетна печалба от 27 млн. евро. Коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на дружеството към първото полугодие на 2021 г. възлиза на 16.4%.

За KBC това е поредно голямо придобиване в България по пътя към стратегическата ѝ цел – да е сред топ 3 на всеки пазар, на който работи. И досега ОББ беше трета по активи, но в оспорвана надпревара с бързо растящата Пощенска банка.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички