Китайският интернет гигант Alibaba ще инвестира 2 млрд. долара в Турция


Китайският интернет гигант Alibaba ще инвестира 2 млрд. долара в Турция
Снимка: iStock

1759

Китайският интернет гигант Alibaba Group Holding обяви, че планира да инвестира 2 млрд. долара в Турция. Новината беше разкрита след среща с президента Реджеп Тайип Ердоган, пише Bloomberg.

Ръководителят на китайската компания Майкъл Евънс е обявил новината след срещата в Истанбул, според турското подразделение Trendyol. Той посочва, че компанията има „увереност в стабилните икономически основи на Турция“ и вече е инвестирала 1,4 млрд. долара в страната чрез Trendyol – най-големият онлайн магазин в Турция.

Евънс подкрепя международните планове на Trendyol за разширяване и подчертава, че Турция има потенциала да се превърне в една от водещите страни за онлайн износ, гласи изявлението. Той не предоставя подробна информация за инвестиционния календар и посочва, е планът е за „предстоящ период“.

Trendyol достигна 16,5 млрд. долара оценка през 2021 г., набирайки средства от инвеститори, включително SoftBank Group, General Atlantic, Qatar Investment Authority и суверенния фонд на Абу Даби ADQ. Trendyol каза, че Alibaba има 76,1% дял в компанията за електронна търговия.

Турция започна антимонополно разследване срещу Trendyol през 2021 г. През юли върховният съд на страната даде зелена светлина за закон, затягащ регулацията на компаниите за електронна търговия, с което нанесе удар на фирмата.

Конституционният съд каза, че законът, ограничаващ разходите на компаниите за реклама и използването на клиентски данни, ако продажбите им надхвърлят дадените прагове, е в съответствие с конституцията. Така съдът отхвърли възражението на основната опозиционна партия.

Решението цели да помогне на по-малките фирми за електронна търговия да се конкурират след бързия растеж на пазара след пандемията. По-късно през юли Антомонополният съвет на Турция глоби Trendyol с 61,3 млн. лири (2,3 млн. долара), заявявайки, че използва данни на доставчици трети страни, за да даде несправедливо предимство на собствения си бизнес на дребно.

Общият обем на електронната търговия в Турция е нараснал със 109% през 2022 г. до над 800 млрд. лири, като почти 1/5 от всички пазарувания се извършват онлайн, сочат данните на Министерството на търговията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

И Alibaba пуска своя версия на ChatGPT

Краят на китайския гигант Alibaba - разделя се на 6 отделни компании

Историята на Alibaba: Пътят от малкия апартамент до световна империя

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички