Корейската Qcells инвестира 2,5 милиарда долара в заводи за соларни панели в САЩ


Корейската Qcells инвестира 2,5 милиарда долара в заводи за соларни панели в САЩ
Снимка: QCells

4688

Южнокорейски производител на слънчеви панели ще вложи над 2,5 милиарда долара в изграждането на заводи в американския щат Джорджия, където ще наеме 2500 нови работници, предава Associated Press.

Qcells, подразделение на конгломерата Hanwha Corp., ще разшири съществуващата си фабрика за соларни панели в Далтън, Джорджия и ще построи нов завод в Картърсвил, където ще работят 2000 души. Строителните дейности ще започнат в близките седмици, а производството ще стартира преди края на 2024 година.

Това е един от най-големите корпоративни производствени ангажименти след приемането на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на президента на САЩ Джо Байдън, който включва над 300 милиарда долара субсидии за справяне с изменението на климата. Някои от тези стимули са насочени към насърчаване на местното производство на чисти енергийни продукти, които в момента се произвеждат предимно в Китай, като слънчеви клетки и панели, пише Reuters.

Новата фабрика ще произвежда компоненти за слънчеви панели, включително силициеви блокове, пластини и клетки, както и самите модули. В момента повечето слънчеви панели, сглобени в САЩ, използват компоненти, произведени в Азия. Компанията ще използва полисилиций, произведен в завод в щата Вашингтон, в който Hanwha има дял от 21 на сто. 

Корейската компания ще разшири съществуващите си операции за сглобяване на слънчеви панели в завода си в Далтън, който вече е най-големият производител на слънчеви панели в Западното полукълбо. Производственият капацитет ще бъде увеличен с 2 гигавата годишно до 5,1 гигавата още тази година. Qcells ще разкрие още близо 500 работни места, повишавайки заетостта до над 1500 служители.

"Ние се стремим да разширим допълнително нашите инвестиции в нисковъглеродна слънчева енергия, докато водим индустрията към изцяло произведени в Америка решения за чиста енергия", каза в изявление изпълнителният директор на Qcells Джъстин Лий.

Властите са доволни

Президентът на САЩ Джо Байдън определи новината като "победа за работниците, потребителите и климата" и посочи в изявление, че инвестицията ще осигури работни места, ще намали цената на слънчевите панели и ще намали зависимостта на Вашингтон от други държави за слънчеви компоненти.

Сътрудниците му също изразиха задоволство от инвестицията, изтъквайки, че планът на Байдън работи в полза на обществото. "Голям световен бизнес избра Америка като място, в което да инвестира, за да помогне за изграждането на нашето бъдеще за чиста енергия и да създаде хиляди добре платени работни места за средната класа в този процес." - каза Джон Подеста, висш съветник по климата в Белия дом.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Италианци местят завод за соларни панели от Китай в България

Samsung планира завод за чипове в САЩ за 17 млрд. долара

Тайвански гигант ще строи завод за 12 млрд. долара в САЩ

Samsung разкри къде ще бъде огромния му завод в САЩ

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички