Мъск продаде още свои акции в Tesla за 930 млн. долара


Мъск продаде още свои акции в Tesla за 930 млн. долара
Снимка: getty images

3227

Илън Мъск продължава да продава свои акции в Tesla Inc., упражнявайки правото на опции и продавайки в понеделник акции за още 930 милиона долара след като пласира през миналата седмица книжа за 6,9 милиарда долара. Мъск продава акции, за да плати милиарди долари данъци

Според документи до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) Мъск е продавал в понеделник повече от 934 000 свои акции в Tesla при цени вариращи от 6,25 до 1,028 долара за акция, предаде БНР. Tesla Model 3 се изкачи на върха по продажби в Европа

Като цяло Мъск вече е продал около 7,23 милиона акции за около 7,83 млрд. долара от 8 ноември насам - само ден, след като анкета сред негови последователи в Twitter реши, че той трябва да продаде 10% от своя дял в американската компания за електромобили. Някои от продажбите на акции бяха осъществени още преди публикуването на анкетата.

Разпродажбата на Мъск от миналата седмица доведе до най-лошата седмица за акциите на Tesla от повече от година насам, като през вчерашната търговия (понеделник) акциите поевтиняха с нови близо 2% и вече са надолу с над 17% от 8 ноември насам.

Ако Мъск наистина възнамерява да продаде 10% от акциите си в Tesla, той далеч не е приключил тази финансова операция. От миналата седмица неговият дял в компанията достигна около 17 милиона акции.

Мъск, който е най-богатият човек в света, има милиони опции за акции, които опции трябва да упражни до август 2022 г., като през септември той каза че възнамерява да продаде голяма част от акциите през четвъртото тримесечие.

През миналата седмица CNBC съобщи, че Мъск е изправен пред плащането на около 15 милиарда долара данъчна сметка при активиране на тези опции.

Въпреки спада през последните дни, акциите на Tesla все още нараства с около 44% от началото на годината досега, а през последните 12 месеца те поскъпнаха със 148%.

Междувременно банката JPMorgan Chase & Co. осъди в понеделник Tesla, търсейки възстановяване на 162,2 милиона долара и обвини компанията за електрически превозни средства в нарушаване на договора за транзакции с гаранции, които JPMorgan твърди, че Tesla никога не е платила. Tesla регистрира рекордни продажби

В документ във федералния съд в Манхатън от понеделник се описва дългогодишния спор и се твърди, че "Tesla очевидно е пренебрегнала ясното си договорно задължение да плати изцяло сумата на JPMorgan“, като става въпрос за неуредени финансови претенции за периода февруари - март 2018 г.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички