Най-модерният завод в Сърбия: Японската Toyo Tires отвори фабрика за близо 400 милиона евро


Най-модерният завод в Сърбия: Японската Toyo Tires отвори фабрика за близо 400 милиона евро
Снимка: Toyo Tires

44774

Японската Toyo Tire Corporation откри завод за гуми на стойност 390 милиона евро в Сърбия. Предприятието се намира в град Инджия, в северната част на страната, между столицата Белград и Нови Сад.

Предприятието ще произвежда от 5 до 10 милиона гуми от премиум клас годишно за пазарите в Европа, Близкия изток, Африка и Северна Америка. В него ще се произвеждат марките Toyo Tyres и Nitto. Планираният износ от предприятието ще бъде на стойност 240 млн. евро годишно. Японската компания смята да наеме около 580 работници в производственото съоръжение.

На церемонията по откриването присъстваха сръбският президент Александър Вучич, изпълнителният директор на Toyo Tire Corp Такаши Шимизу и посланикът на Япония в Сърбия Такахико Кацумата.

Новата фабрика означава живот, напредък за Сърбия, заплати и пенсии за гражданите, каза президентът Вучич. "Това е може би най-добрата компания в света. Тя ще бъде най-големият износител от Сърбия", подчерта той, цитиран от агенция Tanjug.

Сръбският президент разкри, че представители на компанията са му казали, че откриването на тази фабрика е само началото и че искат да инвестират в нови заводи в страната. Той, от своя страна, обеща нови инвестиции в инфраструктура и разширяване на пътя към Белград и Нови Сад с нови 2 или 4 ленти.

Вучич изтъкна, че работещите в предприятието ще получават над 900 евро заплата. Във фабриката в Инджия ще бъдат внедрени иновативни технологии в процеса на работа, при спазване на най-високите световни стандарти за екология и енергийна ефективност. "Това е не само единственият завод на Toyo Tyres в Европа, но и най-добрият в света. Това е може би най-добрата фабрика в света по отношение на оборудването. Очакваме най-добрите гуми за целия свят да тръгват оттук с надпис "Произведено в Сърбия", не спести комплименти президентът.

Очаква се новата фабрика да достигне пълния си годишен производствен капацитет от приблизително 5 милиона гуми през втората половина на 2023 г., отговаряйки на търсенето в Европа и основния пазар на компанията в Северна Америка, се казва в изявление на компанията.

Строителството на фабриката започна през декември 2020 г. и представлява най-голямата японска инвестиция в Сърбия. Това е и първата инвестиция на зелено на Toyo Tire в Сърбия, но и в цяла Европа. Община Инджия е предоставила терен от 63 хектара и необходимата инфраструктура.

Японската компания създаде през октомври 2019 г. своя сръбски филиал Toyo Tire Serbia, базиран в Белград, активен в производството и продажбата на радиални гуми за леки автомобили и лекотоварни автомобили.

Корпорацията Toyo Tire е един от водещите световни производители на гуми повече от 70 години, със седем фабрики за гуми и четири фабрики за автомобилни части, както и близо 13 000 служители по целия свят.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Завод от световна класа: Nokian Tyres строи фабрика за 650 милиона евро в Румъния

Германски гигант с бизнес у нас отваря още 1000 работни места в Сърбия

Японски гигант строи супер модерен завод в Сърбия

Германци откриха в Сърбия най-модерния завод за самолетни двигатели в Европа

Германската Vorwerk строи завод за 50 млн. евро в Сърбия

С нови 40 милиона евро Continental разшири завода си в Румъния

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички