Samsung Electronics ще инвестира 230 млрд. долара за най-голямата прозиводствена база за чипове


Samsung Electronics ще инвестира 230 млрд. долара за най-голямата прозиводствена база за чипове
Снимка: Samsung Electronics

2653

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics смята да инвестира 230 млрд. долара в следващите 20 години, за да развие „най-голямата база за производство на чипове в света“ в съответствие със стремежа за стимулиране на националната индустрия за чипове, предава Reuters.

Проектът на Samsung на стойност 300 трлн. вона е част от инвестиционен план на частния сектор за 550 трлн. вона, представен от правителството. Стратегията на Сеул цели да разшири данъчните облекчения и подкрепата за повишаване на конкурентоспособността на високотехнологичните сектори, включително тези за производство на чипове, дисплеи и батерии. Samsung обяви инвестиционни планове за 205 млрд. долара

Плановете идват в момент когато други страни въвеждат мерки за насърчаване на националните индустрии за производство на чипове, включително САЩ, които миналия месец обяви подробности за CHIPS Act, предлагащ субсидии за производителите на чипове, инвестиращи в страната, в размер на милиарди.

„Икономическото бойно поле, което неотдавна започна с чиповете, се разшири… страните предоставят мащабни субсидии и данъчна подкрепа. (Трябва) да подкрепим частните инвестиции, за да осигурим по-нататъшен растеж... правителството трябва да осигури подкрепа за инвестиционния регион, научноизследователската и развойната дейност, работната сила и данъците“, заяви президентът Юн Сук Йол.

„Производствените допълнения на Samsung ще включват 5 фабрики за чипове и ще привлекат до 150 производители на материали, части и оборудване, производители на чипове без фабрики и организации за изследвания и разработки в областта на полупроводниците близо до Сеул“, гласи изявление на Министерството на промишлеността.

Към инвестициите от частния сектор правителството ще задели 25 трлн. вона или повече за 5 години за научноизследователска и развойна дейност в стратегически технологии като изкуствения интелект. Кабинетът ще осигури 360 млрд. вона за разработване на опаковъчна технология за чиповете и 100 млрд. вона за електрическа и водна инфраструктура за индустриалните комплекси.

През януари правителството предложи да се вдигне ставката за приспадане на данъци за инвестиции в чипове и други стратегически технологии от 8% на 15% за големите корпорации.

Освен това Samsung Electronics, подразделението Samsung Display, филиалите Samsung SDI и Samsung Electro-Mechanics заявиха, че смятат да инвестират 60,1 трлн. вона в следващите 10 години в региони извън Сеул за разработване на технологии за чипове, дисплеи и батерии.

Южна Корея, в която са двата най-големи производителя на чипове с памет в света – Samsung Electronics и SK Hynix, се стреми да подобри стабилността на веригата за доставки, за да стане основен играч в областта на чиповете без памет, в която към момента доминират производители на чипове като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd и Intel Corp.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Топ производителите на чипове правят повече пари от всякога

Криза в Apple и Samsung: Доставките на смартфони удариха 10-годишно дъно

Samsung разкри къде ще бъде огромния му завод в САЩ

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички