И Румъния се върна в битката за завода на Volkswagen


И Румъния се върна в битката за завода на Volkswagen
Снимка: Volkswagen

3983

Румъния възобнови разговорите с Volkswagen за нова фабрика на германския автомобилен производител, след като концернът замрази инвестицията в Турция заради нахлуването в Сирия.

Това е съобщил временният министър на бизнеса, търговията и предприемачеството на Румъния Стефан Опреа на събитие, организирано в рамките на Автомобилното изложение в Букурещ, пише в прессъобщение на министерството, цитирано от SeeNews.

"Ще направим всичко възможно (да убедим Volkswagen)", казва премиерът в оставка Виорика Дънчила пред ежедневника Ziarul Financiar.

Кандидат за домакин на завода на VW е Арад – един от най-големите градове в Западна Румъния. Той е предложил парцел от 11 000 декара, 4000 дка от които са предназначени за самия завод, а останалите – за доставчиците на автомобилни части на новото предприятие.

Градът изглежда като подходяща локация за автомобилен завод, тъй като в района има добре развита автомобилна индустрия, а Арад е свързан по магистрала с унгарската граница, пишат румънски медии.

Румъния има богат опит в автопроизводството, а в страната работят 2 автомобилни фабрики - на Dacia в Питещ и на Ford в Крайова. Те са произвели над 317 000 леки коли през първите 8 месеца на тази година.  

Във вторник от Volkswagen официално обявиха, че отлагат окончателното си решение заради международната критика на турската военна операция в Северна Сирия. Това се случи само 2 седмици, след като автопроизводителят разкри намерението си новия завод да бъде разположен в турския град Маниса, близо до Измир.

Възможно е Турция да не получи тази инвестиция или тя да бъде отложена с години, посочи пред Expert.bg бившият министър на икономиката Николай Василев, който има сериозен опит в бизнеса и преговорите с инвеститори.

Предвид ситуацията в Турция, концернът може да промени местоположението на новата си фабрика, като отново обмисли офертите на Румъния, Сърбия и България, съобщават местните медии.

Усетила своя шанс, България вече се активизира и удвои предложената финансова помощ, вдигайки мизата до 260 млн. евро, обяви бившият държавен глава Росен Пленелиев, който е активно ангажиран в преговорния процес с концерна. Все още не е ясно каква е румънската оферта, но тя е изпратена до германския автомобилен гигант.

В новия завод ще бъдат произвеждани новите модели Passat и Skoda Superb. Volkswagen ще инвестира в завода 1.3 млрд. евро. С планираните 4000 служители, след 2022 г. заводът трябва да произвежда 300 000 автомобила годишно.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички