Porsche и Boeing разработват летящ електромобил (СНИМКИ)

Porsche и Boeing разработват летящ електромобил (СНИМКИ)
Източник: Porsche

Германският производител на луксозни автомобили Porsche и американският самолетостроител Boeing работят заедно по разработване на електрически летящ автомобил за превоз на хора в градска среда, съобщава специализираното издание Automotive News Europe.

Porsche е един от автомобилостроителите, които си поставят за цел да произвеждат летящи коли, които да се използват като таксита и за споделени превози.

Като част от споразумението за сътрудничество двете компании ще анализират потенциала на пазара за луксозни летящи коли и евентуалното им използване в гъсто населени градове.

Boeing, Porsche и подразделението на самолетостроителя Aurora Flight Sciences разработват концепция за напълно електрическо летящо превозно средство, което да излита и да се приземява вертикално. Техни инженери ще изградят и тестват прототипа.

През 2018 г. изследване на подразделение на Porsche прогнозира, че пазарът на въздушни средства за градски транспорт ще набере скорост след 2025 г.

Boeing вече се конкурира с вечния си съперник Airbus в разработването на малки самоуправляващи се летящи машини с вертикално излитане и кацане.

По-рано тази година самолетостроителят направи първия изпитателен полет на прототип на летяща кола, която може да превозва между двама и четирима пътника със скорост до 80 км в час.

Това се случи само месеци, след като Airbus показа прототип на автономен автомобил, разработен в партньорство с Audi, който може както да лети, така и да се движи по шосе.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.