7 изумителни факта за човешкото тяло

7 изумителни факта за човешкото тяло
Източник: iStock/Guliver

Много от нас не осъзнават колко невероятни са всъщност телата ни. От BrightSide представят няколко факта, които със сигурност ще ви впечатлят. 

Количество мегапиксели

Очите ни виждат света с цели 126 мегапиксела, докато камерите на повечето модерни телефони стигат само до 12.

Дроб колкото апартамент

Знаете ли, че общата повърхност на белия дроб е колкото един тристаен апартамент? Това е така заради алвеоларната му структура и по този начин органът контактува с максимално количество въздух.

Обем на информация на планетата срещу Обем на информация на човешкото тяло

Обемът на съхраняваната информация в света до 2020 г. ще достигне до 40 зетабайта, гласи научно изследване. Същевременно - човешкото тяло вече съдържа информация за 60 зетабайта (1 зетабайт = 1024 ексабайта = 1 180 591 620 717 411 303 424 байта).

Операционната система на Apple срещу генетичен код

Въпреки това цялата човешка генетична информация, заема само 1,5 GB памет, колкото операционната система iOS 10.

При критична ситуация

Когато човешкото тяло преживява критична ситуация, застрашаваща живота му, ноктите за момент спират да растат (например шок или гърч)? След това остава бразда по всички нокти, която е признак на преживян животозастрашаващ момент. С времето тя израства и се заличава.

Скорост

За 1 секунда в мозъка се случват около 100 000 химични реакции. С други думи - скоростта му се равнява на тази на Шанхай Маглев – един от най-високоскоростните влакове в света (развиващ скорост от 430 км/ч).

Използваме повече от 10% от мозъка си

Един добре познат мит гласи, че хората използват само десет на сто от мозъците си. На практика това не е вярно. Хората използват повече от 10% от капацитета на мозъка си. Това може да бъде сравнено като слушането на радио – слушаме само една радиостанция, въпреки че имаме десетки на разположение.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.