7 правила за успешни преговори


7 правила за успешни преговори
Снимка: iStock/Guliver

8919

За провеждането на преговори с успешен финал няма тайна. Колкото по-често водите такива, толкова повече практика ще придобиете и сами ще усещате на какво поведение да заложите. И все пак съществуват някои основни правила, които ще ви помогнат да постигнете целта си, пише Inc.com.

1. Опитайте да преговаряте на ваша територия или на неутрално място

Отсрещната страна печели предимство, когато се съгласите да преговаряте в техния офис. Опитайте се да задържите преговорите на ваша територия. Когато това е невъзможно, изберете неутрално място, което да изравни силите.

2. Не казвайте „да“ от първия път

Факт е, че повечето хора отправят първоначална оферта, която е по-ниска, от това, което всъщност са готови да предложат. Това е нормална и дори очаквана част от процеса на договаряне. Премислете добре първоначалното предложение и не показвайте голяма готовност да го приемете, за да не изглеждате отчаяни и готови на всичко. Ако предлаганите условия не отговарят на вашите нужди и виждания, направете контра-оферта, която да постави границите, които не бихте пренебрегнали.

3. Преговаряйте само с хора, които имат властта да вземат решения

Договарянето с хора, които нямат нужните правомощия, за да финализират сделки, е пълна загуба на време. Настоявайте за среща с човек, който е в състояние да каже „да“ и да подпише договора.

4. Не назовавайте цената първи

Има едно неписано правило при преговорите, което гласи, че губи този, който първи назове цена. Намалете говоренето и се фокусирайте върху слушането, за да разберете какво точно търси ответната страна и да обмислите очертанията на евентуалната сделка.

5. Контролирайте емоциите и настроението

Някои преговори може да станат много разгорещени. Важно е да запазите самообладание и концентрация, за да избегнете глупавите грешки. Невъздържаността намаляват шансовете за получаване на изгодна сделка. Покажете професионализъм като задържите под контрол емоциите си.

6. Не преговаряйте със себе си

Когато отправите предложение, оставете достатъчно време на ответната страна, за да разгледа и обмисли офертата. Не показвайте отчаяние, намалявайки цената, преди преговарящите да са имали възможност да реагират.

7. Търсете резултат, които задоволява и двете страни

Всяка страна в преговорите трябва да излезе от тях като победител. Когато се създаде ситуация, при която едната страна е печеливша, а другата губеща, изходът от преговорите става небалансиран, а това нанася щети върху дългосрочните взаимоотношения между двете страни. В някои случаи, тези отношения биват напълно унищожени.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички