Турция ще прави собствена космическа агенция

Турция ще прави собствена космическа агенция
Източник: iStock/Guliver

Турция планира да създаде собствена космическа агенция до края на годината. Това каза министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, цитиран от ТАСС. Той обясни, че космическата агенция ще координира и контролира работата в областта на аеронавтиката, вземайки предвид националните турски интереси.

„Отдаваме особено голямо значение на развитието на космическия сектор, създаден на основата на научна платформа за развитие в тази област и увеличаване на кадрите", поясни още Варанк.

Министърът заяви, че агенцията не само ще координира реализацията на проекти в областта на космическите технологии в Турция, но също така ще развие международни връзки в тази област в рамките на ООН.

Expert.bg припомня, че в края на май азербайджанските медии съобщиха, че Турция планира да стартира собствена програма за подготовка на астронавти след 2023 г., за която планира да похарчи около 6 милиарда долара. Законодателната основа за това беше подготвена още през 2016 г.

По-рано през 2014 г. в турския окръг Коня завърши изграждането на т. нар. "Турската космическа база". Там се създават възможности за производство и тестване на сателити.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.