Зловещата легенда, на която е базирана приказката "Красавицата и Звяра"


Зловещата легенда, на която е базирана приказката "Красавицата и Звяра"
Снимка: outnow.ch

23392

Поколения деца по целия свят обожават приказката "Красавицата и Звяра". За популярността ѝ допринася анимацията на Disney от 1991 г. , а тази година на екран ще видим игрална версия с участието на британската звезда Ема Уотсън.

Какви обаче са корените на известната приказка? Смята се, че тя е базирана на легендата за Купидон и Психея.

Според римския автор Апулей красотата на Психея разгневила богинята Венера, която заповядала на своя син Купидон да накаже съперницата ѝ. Вместо това, той се влюбил в Психея.

Венера проклела красавицата и от този момент никой не искал да се омъжи за нея. Отчаяните й родители предприели пътуване до Оракула. Гласът казал, че Психея никога няма да се омъжи за смъртен. Тя щяла да бъде с онзи, който превъзхождал богове и хора.

Всички мислели, че съществото превъзхождащо дори боговете било някакво чудовище, ала клетата Психея се подчинила на съдбата си, тъй като не искала народът й да страда, а и била решена да умилостиви разгневената Венера. Заедно с голяма свита, тя отишла в планината, в която живеело съществото и хората й я оставили сама. Зефир, дружелюбният Западен Вятър, я успокоил, прегърнал я, вдигнал я и я отнесъл на крилете си до една долина, където Психея заспала. Когато се събудила, тя последвала водите на близката река. Стигнала до широко езеро с фонтан в средата, а отвъд него се разпростирал прекрасен бял замък. Психея отишла до замъка и виждайки, че няма никого влязла прекрачила прага.

Със сигурност съпругът й не бил чудовище, както всички предполагали, а някаква невидима сила. Всяка нощ той идвал при нея и й говорел с глас на божество, но всяка сутрин призори я оставял сама, въпреки увещанията й да остане. Обяснил й, че трябва да бъде невидим и се опитвал да я накара да повярва в него и да бъде търпелива.

Дните отминавали и Психея започнала тъгува за родителите и сестрите си. Затова помолила мъжа си да доведе поне сестрите й, за да ги види. Те ѝ завидяли заради прекрасния дворец и я посъветвали да убие мъжа си.

Една нощ, след като съпругът ѝ заспал, тя се надигнала, запалила лампа и я надвесила над него в очакване да види някакво чудовище. Вместо това тя видяла най-младия от боговете, най-красив и неустоим от всички безсмъртни - Купидон. Психея се навела към него, но ръцете й потреперали и капка горещо олио паднало на рамото му и го изгорило. Той отворил очи и възкликнал “О, невярваща Психея!” и отлетял. Психея се опитала да го последва през прозореца, но паднала на земята. Когато се свестила, видяла, че всичко е изчезнало заедно с Купидон.

Нещастната Психея поема сама на път, за да спечели отново сърцето на мъжа си. В крайна сметка успява, а Купидон моли боговете да я дарят с безсмъртие. Те никога повече не се разделят.

Първата версия на самата приказка "Красавицата и Звяра" се появява през 1550 г. в Италия.

Във Франция излиза за пръв път през 1740 г. изпод перото на Габриела-Сюзан дьо Вилньоф, но става известна едва след като е съкратена и преразказана от Жан-Мари Льопринс дьо Бомон през 1757. Именно върху тази версия са базирани повечето по-късни адаптации в киното, театъра и музиката

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички