Откриха фреска в Помпей, изобразяваща 2000-годишна форма на пица


Откриха фреска в Помпей, изобразяваща 2000-годишна форма на пица
Снимка: iStock

5042

Сред руините на древен Помпей е открит удивителен стенопис, на който е изобразен плосък хляб с гарнитура, наподобяващ пица, макар че в ястието изглежда липсват две основни съставки – домати и моцарела.

Фреската, датираща отпреди 2000 години, е открита по време на разкопки в района Regio IX на археологическия парк на Помпей, близо до Неапол – родното място на пицата. Рисунката е открита на стена в коридора на къща, в която се предполага, че е имало пекарна.

Изглежда, че на стенописа е изобразен кръгъл хляб фокача върху сребърен поднос, служещ за подложка на различни плодове – нар и вероятно фурми.

Въпреки това „ананасът“ върху чинията изглежда вероятно е нещо съвсем друго, тъй като първият европеец, който се сблъсква с този плод, е Христофор Колумб в Гваделупа през 1493 г.

Експертите твърдят, че хлябът е подправен с подправки или moretum – билково сирене за мазане, което са консумирали древните римляни. До хляба е поставена чаша с вино, сушени плодове, фурми, нар и гирлянд от жълт арбутус.

Смята се, че натюрмортът е вдъхновен от гръцкия ритуал за гостоприемство „ксения“, така че подносът представлява подаръци, които се предлагат на гостите като част от традиция, датираща от елинистичния период. Такива изображения са били широко разпространени в домовете на древния Помпей и близкия Херкулан, унищожени при изригването на Везувий през 79 г. от н.е.

Въпреки това е необичайно да се открие такава фреска, съдържаща изображение на фокача.

Габриел Зухтригел, директор на археологическия парк в Помпей, заяви, че фреската изглежда отразява контраста между „скромното и просто хранене“ и „лукса на сребърните подноси“. „Как да не се замислим в тази връзка за пицата, която също се е родила като ястие на бедните в Южна Италия, а сега е завладяла света и се сервира и в известни ресторанти“, заяви той.

Неапол е родината на Маргарита – традиционната пица, състояща се от проста смес от домати, моцарела, пресен босилек и зехтин, а идеята да се гарнира ястието с плодове често разгневява много италианци.

Но не и Джино Сорбило, собственик на една от най-старите пицарии в Неапол, който е убеден, че изображението на фреската от Помпей всъщност е пица. „В древен Помпей вече знаем, че е имало форми на плосък хляб, приготвян от зърна, вода, сол и може би бира като набухвател. След това може да са го гарнирали със зеленчуци или с рибата на деня... това е бил древен вариант на пица.“, казва той.

Той добави, че по време на древния римски период плодовете може да са били смятани по-скоро за основно ястие. Що се отнася до плодовете върху пицата в днешно време – „Можете да използвате плодове, например смокини или ягоди, ако това е сладка пица“, казва той.

При изригването на Везувий загиват около 2000 души. Руините са открити през XVI в., като първите разкопки започват през 1748 г.

Разкопките на Insula 10 в Regio IX, квартал на града, в който е имало струпване на къщи, работилници и пекарна, започнаха през февруари. Скелетните останки на 3 жертви – две жени и едно дете, са открити през май в пекарната, където се предполага, че са потърсили убежище.

Останките на други две жертви, за които се предполага, че са двама мъже на около 50 г., са открити в друга част на обекта в средата на май. Смята се, че мъжете са загинали при земетресение, съпътствало изригването на Везувий. Предполага се, че единият е вдигнал ръката си в опит да се предпази от падаща стена. Наблизо са открити мъниста от огърлица и 6 монети, две от които датират от средата на II в. пр. н. е.

Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано заяви, че Помпей „не спира да ни удивлява“. „Това е съкровищница, която винаги разкрива нови ценности“, добави той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Според италианци: Най-добрата пицария е в... Испания

Кои са най-скъпите пици за всички времена (ВИДЕО)

Пицата у нас е поскъпнала в пъти повече от Италия

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички