Кои са най-добрите пицарии в Европа?


Кои са най-добрите пицарии в Европа?
Снимка: iStock

6267

Години наред италианците упорито пазят своите кулинарни традиции. За тях е истински ужас ананас върху пица? Спагети болонезе или кетчуп на спагетите. Към днешна дата обаче някои италианци ясно си дават сметка, че и други страни могат да правят добра италианска храна, предава CNN.

Според международен наръчник, ръководен от италианци, който изготвя поредица от годишни класации, награждаващи някои от най-добрите пицарии в света, най-добрата пица в Европа през 2023 г. е в... Испания. До този извод стигат 1000 анонимни „инспектори“ от Стария континент.

 

Sartoria Panatieri в Барселона, е оценен като най-добрата пицария на континента. Второто място е отредено за копенхагенския ресторант Bæst, а на трето място е 50 Kalò в Лондон.

Любопитното тук е, че има уловка. Италия не се конкурира с останалата част на континета. Субектът – справочник за пица, който класира ресторантите от 2017 г. – има отделни списъци за 50-те най-добри пицарии в страната на пицата Италия.

 

 

Освен това Panatieri взе и наградата за пица на 2023 г. със своята пица на дърва „Salsa de tomates cherry asados, mozzarella y holandesa de albahaca“: доматен сос, моцарела, печени чери домати и холандски босилек. Пицата струва 12,90 евро. Цените на пиците в ресторанта започват от 12 долара.

 

Междувременно 50 Kalò, награден с първо място в предишни класации, падна надолу в списъка през последните години. Въпреки това, взе наградата за „най-добър пържен пай с паста“ тази година.

 

Възходът на италианската пица в чужбина е сравнително скорошен феномен. „Преди 10 години в Лондон или Париж бихте намерили толкова много пицарии, в които един италианец трудно би могъл да се идентифицира“, отбрлязва Гера и добавя, че това днес далеч не е така.

По отношение на класацията на Италия, тя се очаква да бъде обявена в Рим на 12 юли.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-скъпите пици за всички времена (ВИДЕО)

Пицата у нас е поскъпнала в пъти повече от Италия

Най-голямата верига за пици в света фалира и напуска Италия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички