Една от най-богатите жени в Азия загуби над 80% от състоянието си само за две години


Една от най-богатите жени в Азия загуби над 80% от състоянието си само за две години
Снимка: iStock

11153

Ян Хуян, някога най-богатата жена в Азия, е загубила повече пари от всеки друг милиардер от юни 2021 г. насам, тъй като топ китайската строителна фирма Country Garden се бори с дългова криза.

Нетното състояние на Янг е спаднало с 84%, или 28,6 млрд. долара, от пика си през юни 2021 г., съобщава Bloomberg. Сега нетното състояние на 41-годишния Ян е 5,5 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Тези загуби идват, тъй като Country Garden е пропуснала да плати лихвите по две деноминирани в щатски долари облигации, според различни медийни съобщения, включително доклад на Reuters от сряда. Сега компанията разполага с 30-дневен гратисен период, за да избегне официален фалит, пише businessinsider.com.

От понеделник насам акциите на компанията са поевтинели с 20,4 %. Според доклад на рейтинговата агенция Moody's от понеделник, Янг притежава 52,6% от капитала на компанията. Във вторник богатството ѝ намаля с около 490 млн. долара.

Преди да поеме мажоритарния дял в компанията от баща си през 2007 г., Янг е завършила Държавния университет в Охайо като част от випуска от 2003 г. с бакалавърска степен по маркетинг и логистика.

Но оттогава насам състоянието на Country Garden се влошава. Компанията остава най-големият строителен предприемач в Китай по продажби, но пазарната ѝ стойност е намаляла повече от два пъти от началото на годината, според The New York Times.

През юли компанията съобщи за продажби в размер на 128,76 млрд. юана, или около 17,8 млрд. долара, през първите шест месеца на годината, отбелязвайки 30% спад в сравнение със същия период на миналата година.

Ян, която стана най-богатата жена в Китай на 25 години след първичното публично предлагане на компанията, загуби мястото на най-богатата жена в Азия през август 2022 г. от Савитри Джиндал. Джиндал, най-богатата жена в Индия, е почетен председател на индийския конгломерат O.P. Jindal Group, по данни на Bloomberg.

На 30 юли Янг обяви, че предава 55% от акциите си в Country Garden на благотворителна организация, основана от по-малката ѝ сестра, като изплащането е на стойност 826 млн. долара, според Bloomberg.

Country Garden и Ян Хуян не са отговорили на исканията за коментар от Insider.

Източник: businessinsider.com

Как един от най-богатите хора в Южна Корея се издига от чистач до милиардер?

Най-богатият човек в света загуби 20 млрд. долара за ден

Този милиардер е истинска аномалия сред най-богатите хора в света, притежавайки повече от Бъфет, Зукърбърг и основателите на Google

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички