Как Силвио Берлускони спечели милиардите си?


Как Силвио Берлускони спечели милиардите си?
Снимка: Getty Images

5116

Силвио Берлускони, милиардер и бивш премиер на Италия, почина в понеделник, оставяйки след себе си масивна бизнес империя.

Все още не е ясно как богатството на Берлускони, изградено чрез собственост върху някои от най-разпознаваемите италиански компании, включително успешния футболен клуб Милан, ще бъде разделено между неговите пет деца.

Нетното състоянието на Берлускони възлиза на 7.6 млрд. долара, според данните на Bloomberg Billionaires Iindex към понеделник тази седмица, пише CNN.

Как италианецът, известен с редица противоречия, но заемал най-дълго поста министър-председател след Втората световна война, е натрупал състоянието си?

Медиен магнат

Силиво Берлускони, който е бил четири пъти премиер на Италия, влиза в политиката на 57-годишна възраст. Но преди това, той натрупва състояние като строителен предприемач в края на 1960-те години на миналия век, преди да изгради име като медиен магнат.

През 1970-те години на миналия век, той диверсифицира интересите си и създава телевизионна компания на име Telemilano, като купува и два други кабелни канала в Италия.

През 1978 година тези канали стават част от неговата новосформирана семейна холдингова компания Fininvest. Именно чрез тази компания Берлускони придобива големи дялове в някои основни европейски медийни фирми, както и футболния клуб Милан.

Берлускони притежава дял в размер на 61.3% в холдинговата компания към края на 2021 година, според публикация на Reuters.

Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони

Силиво Берлускони напуска среща с президента на Италия в Рим, посветена на консултации за съставяне на правителство през октомври 2022 година;

Снимка: Getty Images

Fininvest е най-големият акционер на MediaForEurope – позната преди като Mediaset, с дял от 48%. Медийната компания, която има пазарна капитализация в размер на 1.6 млрд. евро, оперира комерсиални телевизионни канали в Италия и Испания и притежава голям дял в германската медийна компания ProSiebenSat.1.

Fininvest също така държи 53% дял в Mondadori – нак-големият издател на книги и списания в Италия.

Fininvest продава Милан за 740 млн. евро през 2017 година след 31 години собственост.

Чрез публикация в Twitter от понеделник, клубът казва, че е „дълбоко натъжен” от смъртта на Берлускони и скърби за „незабравимия Силвио Берлускони”.

Проблеми със закона

Политическите противоречия с името на Берлускони имат тясна връзка с неговите бизнес начинания.

За близо две десетилетия в политиката, той е съден по най-малко 17 обвинения, включително такива за присвояване, данъчни измами и подкупи, въпреки че Берлускони винаги е отричал да е извършвал неправомерни действия. В крайна сметка много от тези дела биват приключение след успешно обжалване.

През 2012 г. съд в Милано осъжда бившия лидер на Италия за укриване на данъци. Прокурорите установяват, че Берлускони, заедно с ръководителите на Mediaset, са купували телевизионни права за филми и след това са ги препродавали на завишени цени. Схемата е позволила на замесените да избегнат данъци в големи размери, според прокурорите.

Какво следва?

Берлускони имат пет деца от два брака. Всички те държат значителни дялове във Fininvest, но неговата най-голяма дъщеря – 56-годишната Марина застава на поста председател на компанията от 2005 година насам, като се смята, че именно тя най-вероятно ще поеме контрола над бизнес империята на баща си.

53-годишният Пиер Силвио е изпълнителен директор на MediaForEurope. Акциите на компанията поскъпнаха с 10% в понеделник, след което отстъпиха до ръст от 2% през късния следобед, тъй като инвеститорите очакват евентуални промени в собствеността след смъртта на Берлускони.

Марина и Пиер Силвио държат по 7.7% дял във Fininvest, докато трите деца на Берлускони от втория му брак комбинирано притежават 21.4% дял, според публикация на Reuters.

Най-богатият човек в Азия изгуби 28 милиарда долара след мощен пазарен срив

Тина Търнър - от 36 цента в джоба до една от най-продаваните певици на всички времена

Кои са градовете с най-много милиардери в света?

Милиардерът Сорос предава контрола над своята империя на 37-годишния си син

Колко пари са нужни, за да сте в горния 1% по богатство в различните страни по света?

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички