Осъдиха най-младата милиардерка на 11 години затвор


Осъдиха най-младата милиардерка на 11 години затвор
Снимка: iStock

16833

Бизнес дамата Елизабет Холмс беше осъдена на 11 години и 3 месеца затвор плюс 3 години изпитателен срок за измама на инвеститори и застрашаване на пациенти, разпространявайки фалшива технология за кръвни тестове.

Американският окръжен съдия Едуард Давила в Сан Хосе, Калифорния, осъди Холмс по три обвинения за измама на инвеститори и едно обвинение за заговор. През януари съдебните заседатели признаха за виновна 38-годишната американка по четирите обвинения след процес, продължил три месеца. В резултат на това тя получи присъда от 135 месеца затвор.

По време на изслушването Холмс се разплакала, казвайки, че е "опустошена" от провалите си и би направила много неща по различен начин, ако имаше възможност. "Изпитвах дълбок срам за това, през което хората минаха, защото ги провалих", каза тя, цитирана от Reuters.

Преди да произнесе присъдата, съдия Давила нарече случая "притеснителен на толкова много нива", поставяйки под въпрос какво е накарало "брилянтен" предприемач като Холмс да представи погрешно компанията си пред инвеститорите. "Това е случай на измама, при който едно вълнуващо начинание върви напред с големи очаквания, само за да бъде попарено от неистини, погрешни твърдения, обикновена надменност и лъжи", каза съдията.

Холмс ще трябва да започне да изтърпява присъдата си през април. Тя може да обжалва решенията на съда и присъдата си в окръжен апелативен съд на САЩ. Очаква се нейните адвокати да поискат от съда да ѝ позволи да остане на свобода под гаранция по време на обжалването.

Обвинението поиска 15 години затвор, защитата - домашен арест

Обвинението поиска 15 години затвор за провалилата се бизнес дама, както и тя да плати над 800 милиона долара компенсация на инвеститорите в нейната компания за биотехнологии Theranos. Помощник-прокурорът на САЩ Джеф Шенк каза на съдията, преди да произнесе присъдата, че 15-годишна присъда би означавала "изявление, че целите не оправдават средствата". САЩ искат 15 години затвор и огромна глоба за най-младата милиардерка

Защитата пледираше за домашен арест на посъдимата, твърдейки, че снизходителността е оправдана, защото за разлика от някой, който е извършил "голямо престъпление", тя не е била мотивирана от алчност. Адвокатите на Холмс призоваха съдията да не превръща клиента им в "мъченик на обществените страсти".

Според обвинението Елизабет Холмс е представила погрешно технологията и финансите на Theranos, включително като е твърдяла, че миниатюризираната машина за кръвни тестове на компанията е в състояние да извърши набор от тестове, използвайки само няколко капки кръв. Компанията тайно е разчитала на конвенционални машини от други фирми, за да провежда тестове на пациенти, казаха прокурорите.

Преди произнасянето на присъдата ѝ, прокурорите казаха, че 15-годишна присъда е необходима, за да възпре Холмс и други от измама. Нейните престъпления са "накърнили доверието и почтеността", на които разчита стартиращата икономика на Силиконовата долина, изтъква обвинението.

Федералната пробационна служба препоръча 9-годишна ефективна присъда, според съдебните документи.

Прокурорите също поискаха общо 804 милиона долара като компенсация от Холмс. Сумата покрива по-голямата част от близо 1 милиард долара, които тя набра от списък от опитни инвеститори, включващ софтуерния магнат Лари Елисън, медийния магнат Рупърт Мърдок и семейство Уолтън, което притежава най-голямата световна търговска верига Walmart, предава Sky News.

Шеметен възход и гръмък провал

Забележителният възход и драматичното падение на Холмс са обект на документален филм и телевизионен сериал, който спечели няколко награди.

Някога оценявана на 9 млрд. долара, вече несъществуващата ръководена от нея компания Theranos твърдеше, че разполага с технология, която може да направи множество изследвания за здравето на пациенти чрез само една капка кръв, взета от пръста.

Компанията обеща да направи революция в начина, по който пациентите получават диагнози, като замени традиционните лаборатории с малки машини, предназначени за използване в домове, аптеки и дори на бойното поле.

"Магическата технология" привлече голям интерес от медиите, инвеститорите започнаха устремно да купуват нейните акции и компанията достигна пазарна оценка от 9 милиарда долара. Авторитетното списание Forbes обяви Холмс най-младата жена милиардер в света през 2014 г., когато тя беше на 30 години, а нейният дял в Theranos беше на стойност 4,5 милиарда долара. Падението на Елизабет Холмс, най-младата милиардерка

Но стартъпът бързо се срина след поредица от статии в Wall Street Journal през 2015 г., които поставят под въпрос технологията на компанията и твърдят, че устройствата ѝ са дефектни и неточни. Най-лошите предприемачи на изминалата година

По време на процеса прокурорите твърдяха, че Холмс е участвала в измама, като е лъгала инвеститорите за технологията и финансите на Theranos, вместо да позволи на компанията да фалира. Бизнес дамата свидетелства в своя собствена защита, като каза, че вярва, че изявленията ѝ са били точни по това време.

Въпреки че беше осъдена по три обвинения, Холмс беше оправдана по четири други обвинения, според които тя е измамила пациенти, които са платили за тестовете на Theranos.

Компенсацията, която Холмс трябва да плати на своите жертви, ще бъде определена на допълнително съдебно заседание.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Провалената милиардерка Елизабет Холмс създава нова компания

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички