Руският олигарх, който стои зад ваксината Спутник V


Руският олигарх, който стои зад ваксината Спутник V
Снимка: Biocad

10639

Дмитрий Морозов е руският олигарх, чиято фирма произвежда ваксината "Спутник V". "Производството ни не е по-лошо от германското. А що се отнася до качеството, оборудването, обучението на персонала – по-модерни сме дори." За Морозов и руската ваксина срещу Covid-19 разказва Deutsche Welle.

В Русия названието "Спутник" е нарицателно за иновации, прогрес и един от най-големите съветски успехи въобще, пише германското издание на Business Insider и припомня, че през 1957 г. в околоземна орбита е изстрелян първият изкуствен спътник. "Тогава това съветско постижение предизвика същински шок на Запад." Ето че днес, 60 години по-късно, Русия има своя нов "Спутник" – първата ваксина срещу коронавирус. Едва ли е било възможно да се избере по-подходящо име от "Спутник V" – буквата "V" е инициалът на английската дума за победа (Victory).

Руската ваксина предизвика възхищение както в САЩ, така и в ЕС. Но същевременно мнозина реагираха скептично – заради незадоволителния обхват на изследванията в началото, посочва Business Insider. Тя е разработена от московския Изследователски институт по епидемиология и микробиология "Гамалея", но производството ѝ е възложено на фирмата на малко известния руски олигарх Дмитрий Морозов. Неговата империя се намира край Санкт Петербург. Там на площ от 24 000 кв. метра е изградена фармацевтичната компания Biocad – една от най-модерните в страната.

Кой е Дмитрий Морозов?

Генералният директор на Biocad е сред водещите руски бизнесмени и собственик на отбора по ръгби "Нарва Застава" от Санкт Петербург. В него той инвестира годишно по 1,5 млн. евро, а съвсем скоро по спортните екипи на играчите ще пише "Спутник V", изтъква още германското издание.

Във фармацевтичните среди фирмата на Морозов не е безизвестна. Тя разполага с добри връзки в бранша и от години произвежда медикаменти срещу рак, автоимунни заболявания и дори СПИН. Американският гигант Pfizer, който заедно с германската фирма BioNTech също произвежда ваксина срещу коронавирус, е възнамерявал преди години да придобие Biocad, но сделката така и не се осъществила. Дмитрий Морозов притежава 30% от компанията.

И сайтът на списание "Spiegel" се спира на темата – с 11-минутен видеорепортаж, заснет от екип на телевизионното предаване "Spiegel TV". В него се казва, че това са първите телевизионни журналисти, допуснати до производствените мощности на Biocad – "кралството на Дмитрий Морозов". "Ето, сега можете да видите, че Спутник V действително съществува. Хората умират, затова ние трябва да побързаме и да помогнем", казва пред камерите руският бизнесмен. Австрия преговаря с Русия за Спутник V

От него разбираме, че за една смяна се произвеждат по 180 000 флакона ваксина, като всеки един от тях съдържа по 5 дози. "Производството ни не е по-лошо от това в което и да било германско предприятие. А що се отнася до качеството, оборудването, автоматизацията и обучението на персонала – ние сме дори по-модерни", казва гордо Дмитрий Морозов.

Най-големият проблем на ЕС

Затова той не разбира скептицизма, който се шири в ЕС спрямо руската ваксина. Морозов говори за национализъм по отношение на ваксините и критикува остро бюрокрацията в ЕС. "Вие европейците явно сте партньор втора класа за американците. За тях важи правилото: Pfizer зарежда с ваксини първо собствената си страна", казва Морозов. "Най-големият ви проблем е вашата бюрокрация. Европа не допуска китайската ваксина, същото е и с руския препарат. При това положение не ви остава нищо друго, освен да чакате", добавя бизнесменът пред Spiegel TV. Успехът на Sputnik V поставя дилема пред Запада за сътрудничество с Русия

За разлика от ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, "Спутник V" е векторна ваксина, която използва отслабени аденовируси като носители, чрез които в клетките на човешкия организъм се внася генетична информация от коронавируса. Имунната система реагира с производството на антитела. Според най-новите проучвания, ефективността на "Спутник V" е 92% – по този показател ваксината не отстъпва на препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna. С ваксината за Covid-19 Moderna влезе в клуба на най-големите

Освен "Спутник V", междувременно в Русия са одобрени още две ваксини руско производство – CoviVac и EpiVacCorona. В Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента тече процедурата по одобрение на "Спутник V" за територията на ЕС.

Според Дмитрий Морозов, който допуска германските телевизионни журналисти и до дачата си в известното вилно селище Комарово, най-голямото предизвикателство пред производителите на ваксини е това: "Че сме изправени пред огромен времеви натиск. Ваксините всъщност трябваше да ги има отдавна."

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички