С ваксината за Covid-19 Moderna влезе в клуба на най-големите


С ваксината за Covid-19 Moderna влезе в клуба на най-големите
Снимка: БГНЕС

7693

Американската биотехнологична компания Moderna очаква да реализира продажби за 18,4 млрд. долара от ваксината си COVID-19 тази година. Очакваните приходи са далеч по-високи от предвидените от анализаторите 11,2 млрд. долара и надхвърлят дори тези на американския конкурент Pfizer, който заедно с BioNTech пръв разработи и започна да доставя ваксина срещу коронавируса, предаде Reuters.

Moderna планира да произведе 700 млн. дози от препарата през 2021 г., предназначени за цял свят. Тя се старае да направи по-ефективен производствения си процес, така че да увеличи продукцията си до 1 милиард дози още през тази година.

За следващата година компанията има още по-амбициозна цел – с помощта на допълнителни инвестиции тя опитва да разшири производството си, така че да увеличи продукцията си до около 1,4 млрд. дози през 2022 г. – с около 200 млн. повече спрямо предишната прогноза.

Базираната в Масачузетс компанията е готова да се включи и в програмата COVAX, чрез която ваксините срещу Covid-19 ще достигнат дори до най-бедните и слаборазвити страни по света. Тя преговаря с още няколко държави, което може допълнително да увеличи приходите и печалбата ѝ. До момента Moderna е доставила общо около 60 млн. дози, от които 55 млн. са отишли в САЩ. Все още увеличава веригата си за доставки по света, посочват от компанията.

Ваксината на Moderna струва 30 долара за 2 дози в САЩ и около 30 евро в Европа. За сравнение, ваксината на Pfizer/BioNTech струва 39 долара за две дози в САЩ и около 24-25 евро в ЕС. Ваксината на AstraZeneca е най-евтина – тя варира от 4,30 долара (3,5 евро) до 10 долара (малко над 8 евро) за 2 дози, като компанията се ангажира да не печели от препарата, до приключването на пандемията, пише британският Guardian.

Ваксината на Moderna, подобно на тази на Pfizer/BioNTech, е базирана на информационна (матрична) РНК (иРНК) – молекулата, която изпраща генетични инструкции от ДНК към клетъчната машина за производство на протеини – и дава еднакво добри резултати в клиничните изпитвания с ефикасност от 94%. С какво ваксината на Moderna е по-добра от тази на Pfizer?

Moderna първа разработи нова версия на ваксината, осигуряваща по-добра защита срещу силно заразния южноафрикански щам на коронавируса. Тя вече я изпрати за тестове в Националния здравен институт на САЩ. Изпробват трета доза ваксина заради новите щамове на вируса

В клуба на най-големите

Големите продажби ще изведат Moderna на печалба за първи път и тя гордо влиза в клуба на най-големите във фармацевтичния бизнес. Миналата година британската AstraZeneca имаше продажби за 25 млрд. долара, но докато AZ има 70 000 служители, Moderna имаше едва 830 (почти 100 пъти по-малко) през 2019 г. Ваксината срещу Covid-19 е новата златна треска

2021 г. ще постави началото на възходящо развитие за бизнеса на компанията, заяви Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna. 48-годишният французин е начело на компанията от 2011 г. Междувременно стана ясно, че главният медицински директор Тал Закс ще напусне Moderna в края на септември.

След избухването на пандемията от коронавирус, акциите на компанията поскъпнаха 8 пъти – от 19 до около 160 долара, a пазарната ѝ стойност надхвърли 60 млрд. долара. Този скок превърна Бансел, който притежава 9% дял в Moderna, в милиардер с богатство от над 5 млрд. долара. Ваксината срещу Covid-19 направи емигрант милиардер

Фирмата откри дъщерни дружества в 8 държави през миналата година и планира да отвори офиси в Япония, Южна Корея и Австралия през 2021 г.

Компания има още 23 иРНК лекарства и ваксини, като ваксини срещу вирусите Зика (Zika), HIV (ХИВ) и Нипа (Nipah). Но с изключение на ваксината за Covid-19, нито един от нейните продукти все още не е излязъл на пазара. "Ще продължим с нашата мисия да изпълним обещанието на науката за иРНК, за да създадем ново поколение трансформативни лекарства за пациенти. Това е само началото", казва Бансел. Нов вирус от прилепи с до 70% смъртност заплашва с пандемия

Великобритания е поръчала 17 млн. дози от ваксината на Moderna, първите от които се очаква да пристигнат през април. ЕС вече е получил няколко пратки, а в България досега пристигнаха около 25 000 дози). Миналата седмица ЕС поръча 150 млн. допълнителни дози от Moderna за доставка през лятото, като общата поръчка тази година достигна 310 млн. дози. Брюксел има възможност да закупи още 150 млн. дози за доставка през следващата година.

Преди две седмици правителството на САЩ закупи още 100 млн. дози от Moderna, увеличавайки поръчката си до общо 300 млн. дози. 100 млн. от тях трябва да бъдат доставени през март, а следващите 100 млн. през май. Япония също купи 50 млн. дози.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички