Pfizer и BioNTech тестват трета доза от ваксината си срещу нови щамове на коронавируса


Pfizer и BioNTech тестват трета доза от ваксината си срещу нови щамове на коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

6227

Pfizer Inc и BioNTech SE заявиха, че тестват трета доза от своята ваксина за COVID-19, за да осигурят по-добър имунен отговор срещу нови варианти на вируса. 

Те също така водят преговори с регулаторните органи за тестване на ваксина, модифицирана, за да предостави отговор специално срещу силно трансмисивния нов вариант, открит в Южна Африка и другаде, известен като B.1.351, като втора част от същото проучване. Компаниите смятат, че сегашната им двудозова ваксина ще работи срещу южноафриканския вариант, както и този, открит във Великобритания и другаде. Но проучванията ще позволят на производителите на ваксини да бъдат подготвени, ако и когато е необходима по-голяма защита, казаха те. 

"Степента на мутации на настоящия вирус е по-висока от очакваната", заяви главният научен директор на Pfizer Микаел Долстен в интервю. "За потенциалните ваксини може да се окаже, че трябва да се прави промяна спрямо нов щам на всеки няколко години, но не непременно всяка година." 

В първия етап на проучването, на 144 души, получили ваксината преди 6 до 12 месеца в първоначалното изпитване за безопасност от фаза I, ще бъде дадена трета доза от 30 микрограма. Ако получи регулаторно одобрение, преработената ваксина също ще бъде тествана както при хора, които са били ваксинирани, така и при хора, които все още не са получили ваксината, каза Долстен. 

Ще се изследва отговорът на антителата и ще се проучи дали кръвта от реципиенти може да неутрализира новите варианти на коронавирус, както и безопасността на трета доза. 

Долстен каза, че и РНК ваксините като тези на Pfizer и BioNTech създават мощен отговор. Но имунният отговор може да отслабне с времето. Той смята, че трета доза от тяхната ваксина ще създаде подобен или по-добър отговор от втората доза и може да бъде логичната следваща стъпка за изпреварване на циркулиращите варианти. 

"Смятаме, че нашата ваксина е силно активна срещу всички щамове", каза Долстен, отбелязвайки, че компаниите "искат да бъдат подготвени за всички възможности и да бъдат управлявани от данни - водени от науката". 

Долстен каза, че новото изпитване вероятно ще се проведе предимно в Съединените щати. 

Moderna също заяви в сряда, че работи и с учени от правителството на САЩ за проучване на експериментално подобрение, насочено към щама, открит за първи път в Южна Африка.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички