САЩ затварят границите за европейци


САЩ затварят границите за европейци
Снимка: iStock

4212

САЩ ще наложи нова забрана за влизането на чужденци заради новите щамове на коронавируса. В Щатите няма да бъдат допускани хора, които са били във Великобритания, Бразилия, Ирландия и голяма част от Европа. Ограниченията ще влязат в сила с изпълнителна заповед на новия президент Джо Байдън, която ще бъде издадена по-късно днес, съобщават световните агенции.

От 30 януари в забранителния списък ще влезе и Южна Африка заради опасния щам, който се зароди там. Някои американски здравни експерти се опасяват, че съществуващите ваксини може да се окажат неефективни срещу южноафриканския вариант на коронавируса, отбелязва Reuters.

Южноафриканският щам на коронавируса, известен също като 501Y.V2, е с 50% по заразен и вече е установен в най-малко 20 страни. Този щам още не е открит в САЩ, но в най-малко 20 щати е установен британският вариант, известен като В.1.1.7., отбелязва Reuters.

На 21 януари Байдън разпореди всеки, който пътува за САЩ със самолет, да си направи тест за коронавирус, преди да се качи на борда и да остане под карантина след пристигането си.

Миналата седмица новият президент затегна правилата за носене на маски и нареди задължителна карантина за хора, които влизат в САЩ по въздух като част от мерките за справяне с влошаващата се криза с коронавируса в страната.

Байдън заяви, че броят на жертвите на COVID-19 вероятно ще се увеличи от 420 000 на половин милион следващия месец – и че са необходими драстични действия. "Изпаднахме в извънредна ситуация. Време е да се отнесем към нея като към такава", каза той в края на миналата седмица.

По данни на университета "Джонс Хопкинс", оповестени вчера, от началото на пандемията в САЩ са регистрирани над 25 млн. заразени с коронавируса, а смъртните случаи, свързани с Covid-19, са надхвърлили 417 500. През последните 24 часа в САЩ са починали 3332 души.

В последните си дни като президент Доналд Тръмп обяви, че ще отмени забраната за влизане в САЩ за пътници, пристигащи от голяма част от Европа и Бразилия. Администрацията на Байдън отвърна, че незабавно ще отмени заповедта, която трябва да влезе в сила на 26 януари.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички