Кой празнува имен ден днес, 12 декември 2022 година


Кой празнува имен ден днес, 12 декември 2022 година
Снимка: iStock

28766

На 12 декември православната църква чества свети Спиридон, епископ Тримитунтски, чудотворец. Той бил един от великите светители и чудотворци на IV век.

Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в Първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест.

В живота си сторил много добри дела за християнската вяра, за да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия ѝ край излязъл огън, а от другия – потекла вода.

В България свети Спиридон се почита като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др. Народът разказва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и днес празнуват и работещите в обувната промишленост и обущарите. Празнуват и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Като спомен от разказите за него особена почит му отдавали керемидарите и тухларите. Почита се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Култът към този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Популярен е и сред християнското население на Родопите и в района на Благоевград.

Народът вярва, че св. Спиридон е лечителят на рани, порязване, обриви и пъпки (струпки), екземи и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч. Освен това при суша измолвал дъжд, при киша спирал валежа, заради което го почитали и бедни, и богати. Там, където го почитат като покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

Вярва се, че каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще бъде то и през съответните месеци през следващата година: първият ден съответства на януари, вторият на февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември. Народът много внимателно е следил времето преди преминаването от един в друг годишен цикъл, от едно състояние на света в друго, когато все още времето е междинно, пределно и гранично. Не само дните, но и следващите 12 нощи показват какви ще бъдат предстоящите месеци.

С празника на св. Спиридон (12 декември) са свързани зимните празници на св. Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново.

На 12 декември празнуват всички, които носят името Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари и производните им. (от лат. „спиритис донум“ – духовен дар).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Кой празнува имен ден днес, 9 декември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 6 декември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 5 декември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 4 декември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 30 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 26 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 25 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 24 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 23 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 16 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 14 ноември 2022 година

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички