Кой празнува имен ден днес, 24 ноември 2022 година


Кой празнува имен ден днес, 24 ноември 2022 година
Снимка: iStock

9972

На 24 ноември почитаме св. великомъченица Екатерина.

Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимин. Нейната майка била християнка. Именно тя я запознала с отшелник, който я посвещава във вярата. Младата християнка изучила елинската мъдрост.

Живеейки в столицата, Екатерина получила блестящо образование, изучавайки трудовете на най-изявените философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще встъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Много младежи от богати семейства кандидатствали за ръката на Екатерина, но никой не бил одобрен.

Според преданието Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций) и се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци. Едва 18-годишна, като изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра. В затвора тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Заради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото обаче се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират. Измъчвана е жестоко, след което я посекли с меч в 305 г.

В преданието се разказва как Ангел Божи отнесъл тялото ѝ в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Основен символ на света Екатерина е колелото с шипове, известно като „колелото на Екатерина“.

На същия ден се отбелязва и паметта на царицата – Августа, жената на цар Максимин, успяла да види Екатерина, да беседва с нея и след беседата повярвала. Узнала за чудесата, станали по време на нейните мъчения, извън двореца, гръмко изобличила царя за жестокостта му и тя също била посечена с меч. Порфирий с 200 войници погребали с почести царицата, и като изповядвали, че и те са християни също били посечени с меч.

В традиционната българска народна култура денят на св. Екатерина (света Катерина) се почита най-вече в Южна България. В пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива „за Баба Шарка“.

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието деня на св. Катерина се празнувал против мишки (т.нар. миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица), за да „замажат и затворят очите“ на мишките.

На същия ден почитаме и св. великомъченик Меркурий – войник, скитянин, който пострадал през III век.

Имен ден днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Кой празнува имен ден днес, 23 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 16 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 14 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 11 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 8 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 1 ноември 2022

Кой празнува имен ден днес, 30 октомври 2022

Кой празнува имен ден днес, 28 октомври 2022

Кой празнува имен ден днес, 26 октомври 2022

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички