Кой празнува имен ден днес, 11 ноември 2022 година


Кой празнува имен ден днес, 11 ноември 2022 година
Снимка: iStock

14504

На 11 ноември православната църква почита свети Мина като закрилник на семейството. Името му означава „месечина, луна“. Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Светецът помага на хората да си възвърнат загубеното или откраднатото. На този ден вярващите почитат и светците Виктор и Викентий.

Св. Мина бил войник в Египет. Заради вярата след мъчения бил посечен с меч през 296 г. при Диоклетиан и Максимиан. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, който не желаел да гледа почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина много дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва, очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на т.нар. Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. Те водят и най-дългите нощи. По това време хората довършвали започнатите ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат караконджули и други зли сили.

С решение на правителството от 2010 г. днешният ден е обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

Имен ден празнуват Минчо, Минка, Мина, Виктор и Виктория.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Кой празнува имен ден днес, 8 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 1 ноември 2022

Кой празнува имен ден днес, 30 октомври 2022

Кой празнува имен ден днес, 28 октомври 2022

Кой празнува имен ден днес, 26 октомври 2022

Кой има имен ден днес, 18 октомври 2022

Кой има имен ден днес, 12 окт 2022

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички