Кой празнува имен ден днес, 8 ноември 2022 година


Кой празнува имен ден днес, 8 ноември 2022 година
Снимка: iStock/Guliver

18193

Българската православна църква почита на 8 ноември паметта на свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден. Според православната църква свети архангел Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

Денят на свети архангел Михаил – военачалник на цялото небесно воинство от ангели и архангели, е вторият по значимост есенен празник на Българската православна църква след Димитровден. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Обикновено иконата се поставя на входа на православните храмове, за да приканва миряните да влизат в храма с чисто сърце и душа.

Според вярванията именно Архангел Михаил превежда душите на мъртвите до Ада или Рая през различните митарства.

В Откровението на Йоан е описана битката на архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон, в резултат на което Змея, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството Небесно на земята. Затова и той символизира тържеството на доброто, на светлината и на справедливостта.

Тъй като на Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

На много места в страната на този ден се прави курбан в името на архангела и се пекат обредни хлябове. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!".

По традиция на 8 ноември българската национална полиция чества своя патронен празник – в Деня на свети архангел Михаил, символ на властта, реда и законността. За първи път той е отбелязан на 21 ноември 1924 г. (стар стил). Традицията за честването на празника на този ден е прекъсната след 1943 г. и възобновена отново през 1994 г.

Днес своя имен ден празнуват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Емил, Емилия, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Искра, Рангел, Райна, Рая, Радослав.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 1 ноември 2022

Кой празнува имен ден днес, 30 октомври 2022

Кой празнува имен ден днес, 28 октомври 2022

Кой празнува имен ден днес, 26 октомври 2022

Кой има имен ден днес, 18 октомври 2022

Кой има имен ден днес, 12 окт 2022

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички