Кой празнува имен ден днес, 4 декември 2022 година


Кой празнува имен ден днес, 4 декември 2022 година
Снимка: iStock

24631

На 4 декември почитаме света великомъченица Варвара.

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на III век и починала през 305 или 306 г. Паметта ѝ се почита както в православната църква, така и в католическата на 4 декември.

В православието св. Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт, нямали време да се покаят и причестят. В Полша денят на св. Варвара е сред най-уважаваните празници, обявен е и за Ден на миньора, тъй като светицата се счита и за покровителка на миньорите.

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Илиопол (Мала Азия). Последното проучване на богослова Венцислав Каравълчев обаче сочи, че св. Варвара е родена в с. Елешница, Разложко (Югозападна България), наричано в древността Илиопол. Отличавала се с особена и впечатляваща красота. Баща ѝ я затваря в кула – далеч от похотливи очи. Времето, през което е затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ позволява да излиза, за да си намери мъж и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

Скоро след това тя трябвало да отстоява избора си пред управителя на града, след като баща ѝ се отрекъл от нея, заради християнските ѝ убеждения. След като се изчерпали всички средства за убеждаването ѝ да се върне към езическите богове, останал изборът на живот и смърт, пред който била изправена.

На заплахите на управителя Варвара отговорила: „Славя моя Бог и съм готова да стана жертва за Неговото име!“ Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Смъртната присъда била изпълнена зад стените на града. Над гроба ѝ бил построен храм, където вярващите намирали изцеление на своите недъзи. В някои части на света Варвара се почита като покровителка на военните. Според поверието божието възмездие настига бащата на Варвара и управителят на града – те двамата са поразени от мълния.

През VI век мощите на света Варвара са пренесени в Константинопол. У нас празникът се почитал с преплитане на езическите и християнските обичаи.

В някои райони на страната света Варвара се е смятала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и я наричали Баба Шарка. Жените месели и раздавали за здраве „къпани“ питки (омесеното тесто първо се вари, докато изплува на повърхността, а после се оформя на питка и изпича). Питките се намазват с мед за омилостивяване на светицата и Баба Шарка.

В Добруджа, вечерта срещу празника приготвят трапеза за Баба Шарка, на която поставят паничка с мед, медена питка, съд с вода и пешкир.

В Западна България на празника деца палят огън на кръстопът, на който варят леща и изяждат по няколко зрънца. След това прескачат по 3 пъти огъня и вземат по една главня от него. Лещата и главнята се пазят като лекарство против дребна шарка.

Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце. В други райони света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът е известен още като Женска Коледа, девойките се пременят, обикалят домовете, благославят стопаните и пеят песни за здраве.

Някъде 3, 5 или 7 деца отиват на бунището като носят на гърба си дърва и боб. Там го варят и го оставят за Баба Шарка. За здраве и за омилостивяване на болестите жените месят пресни погачи, приготвят и обредно вариво и го раздават. Празникът е неделим от останалите свети Сава и Никулден, както и от предхождащия го Андреевден.

Този ден е имал и гадателна насоченост в обичаите – по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

В българския фолклор, за обичаите съпътстващи празниците на света Варвара, свети Сава (5 декември) и свети Никола (6 декември) има поговорка: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“.

Имен ден имат Варвара, Варя, Варадин, Варда, Варварка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Кой празнува имен ден днес, 30 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 26 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 25 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 24 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 23 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 16 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 14 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 11 ноември 2022 година

Кой празнува имен ден днес, 8 ноември 2022 година

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички