7 стриктни правила, които Илън Мъск кара служителите си да следват

7 стриктни правила, които Илън Мъск кара служителите си да следват
Източник: Getty Images/Guliver

Изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Илън Мъск е познат като много строг шеф. Той е работохолик, влагащ цялата си енергия в компаниите си, и очаква от подчинените си същото. От Business Insider разказват за някои от правилата, които е наложил.

1. Срещите в голям формат са загуба на време, смята Мъск

Предприемачът държи на служебните срещи да идват само по няколко души, които имат пряко отношение към темата, и времетраенето да е максимално кратко.

2. Срещите не трябва и да са чести

Мъск като цяло не е фен на оперативките. По думите му те трябва да се редки, освен ако няма някакъв супер належащ проблем.

3. Ако някой служител е включен в срещата, но осъзнае, че не може да добави стойност по дискутираната тема или че тя не е важна за неговата работа, може да излезе

Според Мъск това не е грубо, а необходимо, защото хората не трябва да си губят времето с неважни за тях неща.

4. Жаргонът трябва да се избягва

Съкращения, прозвища, жаргонни думи - Мъск не позволява те да се използват в работата специално в Tesla, за да няма неразбрали и объркани.

5. Йерархията не бива да пречи на ефективността

Комуникацията трябва да минава по възможно най-краткия път. Всеки мениджър, който си придава прекалена важност и така забавя работата, просто ще бъде изхвърлен от компаниите на Мъск.

6. Никакви разговори с медиите без разрешение

Това е разбираемо правило, което имат и други работодатели. От Tesla вече е изтичала информация, така че Мъск следи внимателно за това.

7. Не се появявайте пред шефа, когато е ядосан

Служители са разказвали, че Мъск изпада в пристъпи на ярост и ако се случи дори просто да минеш покрай бюрото му в такъв момент, може да се окажеш без работа. Затова не трябва да му се мяркаш пред очите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.