Бил Гейтс отново е най-богат в света

Бил Гейтс отново е най-богат в света
Източник: Getty Images/Guliver

Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света. Със своите 110 млрд. долара създателят на Microsoft си върна лидерството, изпреварвайки досегашния номер 1 Джеф Безос (който остава със 108.7 млрд. долара) в Индекса на милиардерите на Bloomberg. Най-богатият човек в Европа, Бернар Арно, е трети със 102,7 млрд. долара.

Гейтс се качва на върха в класацията на най-богатите за първи път от над две години. За възхода му помогна решението на Пентагона да възложи на Microsoft поръчка за облачни услуги на стойност 10 млрд. долара, вместо на Amazon. В резултат на това акциите на софтуерния гигант поскъпнаха с 4%, а от началото на годината цената им се повиши с общо 48%.

Акциите на Amazon спаднаха с 2%, което намали и състоянието на Безос. Годината не е особено финансово успешна за гологлавия предприемач – разводът със съпругата му Макензи му струваше 35 млрд. долара, а поради различни фактори милиардерът се раздели с още над 16 млрд. долара от богатството си от януари досега.

Освен от дела в Microsoft, богатството на Гейтс се формира от продажби на акции и инвестиции, направени през годините от семейния му офис – Cascade.

Той може би никога не би паднал от върха в класацията на най-богатите, ако не беше щедрото му дарителство. Милиардерът е дарил над 35 млрд. долара за благотворителни каузи през последните 25 години.

Гейтс няма нищо против повишаването на данъците на най-богатите в САЩ, стига да е в разумни граници. Самият той е платил над 10 млрд. долара под формата на налози. "Ако трябваше да платя 20 млрд. долара, това е добре", посочва той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.