Джина Райнхарт - най-богатият човек в Австралия

Джина Райнхарт - най-богатият човек в Австралия
Източник: Getty Images/Guliver

За разлика от повечето други държави със силни икономики, Австралия може да се похвали с факта, че най-богатият ѝ гражданин е жена. Името на дамата е Джина Райнхарт и по данни на Forbes тя притежава над 17 млрд. долара.

Джорджина Хоуп Райнхарт, която всички наричат Джина, е родена на 9 февруари 1954 г. Тя е дъщеря на магната Ланг Ханкок, основател на Hancock Prospecting - компания за добив на желязна руда.

Джина учи в престижно частно училище, а после записва специалност в Университета в Сидни, но се отказва от висшето си образование, за да се включи в семейния бизнес. Добро решение, като се има предвид, че тя го развива и разширява повече от баща си.

Компанията на Райнахарт добива мини в Западна Австралия и се възползва от повишеното търсене в началото на XXI в. Започва да изнася активно за Азия през 2015 г., което допълнително затвърждава позициите ѝ. Междувременно Джина прави няколко успешни инвестиции в други области - например в компаниите Ten Network Holdings и Fairfax Media.

Милиардерката решава да влезе и в селското стопанство, като първоначално купува няколко стада. Днес обаче е третият най-голям собственик на добитък в Австралия и има 23 стопанства в Западна Австралия.

Като цяло Райнхарт не обича да се появява често в публичното пространство. Знае се, че се занимава с благотворителност, насочена предимно към сираци, но предпочита да не оповестява даренията си.

Има два неуспешни брака зад гърба си и три деца - Джон, Бианка и Хоуп.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.