Пореден удар за Facebook - Стив Возняк напусна компанията

Пореден удар за Facebook - Стив Возняк напусна компанията
Източник: Getty Images/Guliver

Проблемите за Facebook след скандала с изтичането на данни на над 80 млн. потребители не стихват. Поредният удар дойде от Стив Возняк - съосновател на Apple, който обаче работеше за социалната мрежа. Той обяви, че напуска, тъй като не е съгласен с начина, по който тя борави с информацията на потребителите.

"Потребителите предоставят всяка подробност от живота си на Facebook. . . а Facebook прави много пари от реклама с това", написа Возняк в изявление до медиите.

"Печалбите изцяло се основават на данните на потребителите, но потребителите не получават нищо от печалбите", заяви той. Возняк е деактивирал своя профил във Facebook вчера, след като е пуснал съобщение, че социалната мрежа му е донесла "повече негативи, отколкото позитиви".

Колко ще стане общото богатство на Хари и Меган след сватбата им?

Предстоящата сватба на принц Хари с американската актриса Меган Маркъл е най-чаканото светско събитие на годината. ...

"Apple има по-сигурни начини да споделя неща за вас. Все още мога да се занимавам с имейлите и текстовите съобщения от старата школа", заяви той.

Возняк обаче не е изтрил профила си, тъй като не е искал да се раздели с потребителското си име. Той каза, че би предпочел да си плаща за Facebook, отколкото личните му данни да се използват за реклама.

Звезди започнаха да трият профилите си във Facebook

Очакваше се, че скандалът с изтичането и манипулирането на данни на 50 млн. потребители на Facebook ще има тежки по...

Apple прави своите пари от добри продукти, не от вас", заяви Возняк. "Както се казва, при Facebook вие сте продукта", заяви той.

Междувременно основателят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг призна пред Конгреса на САЩ, че компанията му не е направила достатъчно, за да предотврати злоупотреби, и поднесе извиненията си. Той заяви това в писмено изявление.

Припомняме, че преди седмици бе разкрито, че консултантската компания Cambridge Analytica е ползвала данни на над 80 млн. потребители на Facebook, като ги е манипулирала и по този начин вероятно е повлияла на референдума във Великобритания и на президентските избори в САЩ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.