Пореден удар за Facebook - Стив Возняк напусна компанията


Пореден удар за Facebook - Стив Возняк напусна компанията
Снимка: Getty Images/Guliver

5461

Проблемите за Facebook след скандала с изтичането на данни на над 80 млн. потребители не стихват. Поредният удар дойде от Стив Возняк - съосновател на Apple, който обаче работеше за социалната мрежа. Той обяви, че напуска, тъй като не е съгласен с начина, по който тя борави с информацията на потребителите.

"Потребителите предоставят всяка подробност от живота си на Facebook. . . а Facebook прави много пари от реклама с това", написа Возняк в изявление до медиите.

"Печалбите изцяло се основават на данните на потребителите, но потребителите не получават нищо от печалбите", заяви той. Возняк е деактивирал своя профил във Facebook вчера, след като е пуснал съобщение, че социалната мрежа му е донесла "повече негативи, отколкото позитиви".

"Apple има по-сигурни начини да споделя неща за вас. Все още мога да се занимавам с имейлите и текстовите съобщения от старата школа", заяви той.

Возняк обаче не е изтрил профила си, тъй като не е искал да се раздели с потребителското си име. Той каза, че би предпочел да си плаща за Facebook, отколкото личните му данни да се използват за реклама.

Apple прави своите пари от добри продукти, не от вас", заяви Возняк. "Както се казва, при Facebook вие сте продукта", заяви той.

Междувременно основателят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг призна пред Конгреса на САЩ, че компанията му не е направила достатъчно, за да предотврати злоупотреби, и поднесе извиненията си. Той заяви това в писмено изявление.

Припомняме, че преди седмици бе разкрито, че консултантската компания Cambridge Analytica е ползвала данни на над 80 млн. потребители на Facebook, като ги е манипулирала и по този начин вероятно е повлияла на референдума във Великобритания и на президентските избори в САЩ.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички