Доларовият индекс достигна 100.26

Доларовият индекс достигна 100.26
Източник: iStock/Guliver

Доларът нарасна спрямо голяма част от водещите валути. Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута срещу кошницата от шест основни валути, се покачи с 0.35 на сто, затваряйки на 100.26 пункта.

В началото на търговската сесия зелените пари започнаха с понижение, но до края на деня успяха да наваксат със загубите и излязоха на положителна територия. Спрямо йената долара поскъпна с около половин процент, достигайки 112.35.

Еврото поевтиня с 0.6 на сто до 1.0680. Причина за слабото представяне на единната валута са слабите данни за германското индустриално производство. За предходния период данните показват спад от 3% като предварителните прогнози на икономистите бяха за ръст на индустриалното производство с 0.3%. От техническа гледна точка еврото успя да пробие тренд линия като има голям шанс за движение надолу.

Възстановяването на долара не подмина и развиващите се пазари. Най-засегнати бяха турската лира и южноафриканския ранд поради специфичните особености и проблеми в техните страни.

Разнопосочни движения при дълговите книжа в САЩ и Европа

Доходността по 10-годишните щатски книжа намаля на фона на поевтиняването при петрола и засиленото търсене след провелия се аукцион. Щатските книжа достигнаха 2.393%.

В Европа френските дългови книжа се покачиха с 8 базисни пункта. В същото време 10-годишните италиански облигации се покачиха с 10 базисни пункта.

Зелена сесия за фондовите борси

Американските индекси приключиха търговията във вторник на положителна територия въпреки поевтиняването при петрола и данните за търговския дефицит на САЩ, който достигна най-високото си ниво от четири години насам. Nasdaq дори успя да се доближи до своя връх.

В Европа водещите индекси също завършиха с повишение. DAX 30 нарасна с 0.30% докато британския FTSE 100 се повиши с 0.2%. Индексът на сините чипове за Еврозоната Euro Stoxx 50 отстъпи с 0.1 на сто до 3236 пункта.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.