Паундът скочи след нова надежда за Brexit


Паундът скочи след нова надежда за Brexit
Снимка: Pixabay

8205

Британският паунд скочи, след като главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че все още е възможна сделка за Brexit тази седмица.

"Ще разговарям с министрите от 27-те държави членки на ЕС, както обикновено, за да им кажа докъде сме, къде сме днес", каза Барние пред репортери в Люксембург.

"Екипът ни работи усилено и интензивно през последните дни. Дори ако споразумението бъде трудно, дори да става все по-трудно, то все още е възможно тази седмица", обясни дипломатът, цитиран от CNBC.

По думите му сделката трябва да е в полза на всички, и "е крайно време добрите намерения да се превърнат в правен текст".

Думите на Барние вдъхнаха надежда на пазарите, че Великобритания може да избегне хаотичен Brexit на фона на предстоящата ключова среща на върха на ЕС през тази седмица.

Паундът се покачи спрямо долара и еврото. Британската валута поскъпна с 0.4% до 1.266 долара, доближавайки тримесечен връх от 1.2708 долара. Парите с лика на кралицата се покачиха с 0.2% спрямо еврото.

По-късно следобед паундът скочи допълнително до 1,275 долара, след като се появиха информации, че се работи върху проект на сделка. 

Валутата се повиши над 200-дневната си средна стойност за първи път от май, достигайки четиримесечен връх. Акциите на публично търгуваните британски банки и строители на жилища също рязко се повиши.

"Като се има предвид парламентарната намеса, бих казал, че шансът за Brexit без сделка е около 10% до 20%. Ако има сделка, паундът и рисковите активи ще нараснат, но реакцията (на пазарите) може да бъде ограничена до един ден", каза пред Reuters Шейн Оливър, ръководител на инвестиционната стратегия и главен икономист в AMP Capital Investors в Сидни.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички