Паундът скочи след нова надежда за Brexit

Паундът скочи след нова надежда за Brexit
Източник: Pixabay

Британският паунд скочи, след като главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че все още е възможна сделка за Brexit тази седмица.

"Ще разговарям с министрите от 27-те държави членки на ЕС, както обикновено, за да им кажа докъде сме, къде сме днес", каза Барние пред репортери в Люксембург.

"Екипът ни работи усилено и интензивно през последните дни. Дори ако споразумението бъде трудно, дори да става все по-трудно, то все още е възможно тази седмица", обясни дипломатът, цитиран от CNBC.

По думите му сделката трябва да е в полза на всички, и "е крайно време добрите намерения да се превърнат в правен текст".

Думите на Барние вдъхнаха надежда на пазарите, че Великобритания може да избегне хаотичен Brexit на фона на предстоящата ключова среща на върха на ЕС през тази седмица.

Паундът се покачи спрямо долара и еврото. Британската валута поскъпна с 0.4% до 1.266 долара, доближавайки тримесечен връх от 1.2708 долара. Парите с лика на кралицата се покачиха с 0.2% спрямо еврото.

По-късно следобед паундът скочи допълнително до 1,275 долара, след като се появиха информации, че се работи върху проект на сделка. 

Валутата се повиши над 200-дневната си средна стойност за първи път от май, достигайки четиримесечен връх. Акциите на публично търгуваните британски банки и строители на жилища също рязко се повиши.

"Като се има предвид парламентарната намеса, бих казал, че шансът за Brexit без сделка е около 10% до 20%. Ако има сделка, паундът и рисковите активи ще нараснат, но реакцията (на пазарите) може да бъде ограничена до един ден", каза пред Reuters Шейн Оливър, ръководител на инвестиционната стратегия и главен икономист в AMP Capital Investors в Сидни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.