Ще плаща ли държавата на работещите родители, останали вкъщи?


Ще плаща ли държавата на работещите родители, останали вкъщи?
Снимка: iStock

4001

Държавата все още обмисля дали да въведе карантинен отпуск за работещите родители, принудени да останат вкъщи и да се грижат за децата си, тъй като не работят детски ясли, градини и училища. В тази ситуация са около 300 000 деца и техните родители, а подобна мярка би струвала 250 млн. лева на бюджета.

Това заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева по повод икономическите мерки, приети и обсъдени на Тристранния съвет на 11 май.

По думите на Сачева необходимите 250 млн. лв. са много сериозно перо в бюджета. "Нужни са преценки и разчети какво трябва да бъде направено. Нямаме решение, но сме наясно, че родителите трябва да бъдат подкрепени. Опитваме се да бъде максимално гъвкави, да отговаряме на условията, които всеки ден се променят", обясни социалният министър.

Дават по 375 лв. на безработни родители и семейства с малки деца

Факт е, че родителите би следвало да получат компенсация, особено работещи родители и тези в неплатен отпуск, които си гледат децата. Ние признаваме още 30 дни за осигурителен и трудов стаж. Това са промени, които днес ще се гледат от депутатите на второ четене в пленарна зала, каза още тя.

Сачева смята, че следващите икономически мерки трябва да са за децата, и то за децата до 14 годишна възраст. Те ще бъдат в партньорство с общините и образователната система, обясни министърът и добави: "Социални и икономически мерки ще се предлагат непрекъснато, вероятно до края на годината. Последиците от коронавируса ще бъдат преодолявани още дълго."

Всички социални плащания за най-уязвимите - хора с увреждания, пенсионери и социално слаби, са налице и са гарантирани. За икономически активните – мерките, които сме предложили не са разгърнати в пълен мащаб. Например за момента 3000 души ще се възползват от еднократната помощ от 375 лв., но тя продължава да действа още месец, обясни Сачева.

Икономически активните искат работа, не компенсация, каза министърът.

Властта твърдо вярва в мярката 60/40

172 000 работни места ще бъдат запазени през схемата 60/40. Мярката спира регистрацията на нови безработни, изтъкна Сачева. Ефектът от 60/40 ще се оцени според това колко хора ще запазят работата си. Обсъждала се и възможността схемата да бъде подобрена. Тя ще продължи да работи и след 30 юни, но тепърва ще се реши за кои сектори.

"Не е логично всеки ден да нарастват с почти 1000 заявленията от работодатели, а тези от работници със 7000-8000, да твърдим, че мярката не работи. Да, тя не е универсална, но възпира регистрацията на нови безработни", изтъкна Сачева, с което отговори на възраженията на бизнеса, че схемата не се приема от работодателите, защото само под 1% от тях до момента са кандидатствали по нея.

Мярката 60/40 не спасява работещите в малкия бизнес

Предложението на АИКБ да се променят процентите, поемани от държавата, Сачева коментира така: "А какво ще поеме работодателя? Нищо. И според вас това справедливо ли е? 60/0 съществува и в момента, но работодателят не може да запази работника си и той ще го напусне."

Синдикатите поискаха мярката да стане 80/20, особено в туризма. "И в момента дискутираме възможността мярката да търпи промени и подобрения. Вероятно тя ще продължи да действа и след 30 юни, но е рано да кажем в какви сектори и в какви пропорции. Но мярката е добра и работи", категоричен е социалният министър.

Намалява броят на хората, които се регистрират като безработни. Дневно са около 3000 души, но заради коронавирус са 1500 души, обяви Сачева.

Около 2500 българи, завърнали се от чужбина, са се регистрирали като безработни. Още е твърде рано да се каже дали тези хора са потенциал за пазара на труда, но категорично не са пречка за бюджета за безработица.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички