БСП пита има ли връзка строежът на част от "Хемус" с Гинка Върбакова


БСП пита има ли връзка строежът на част от "Хемус" с Гинка Върбакова
Снимка: МРРБ

4079

Искаме от "Агенция пътна инфраструктура" да ни бъде предоставен договорът между АПИ и държавната фирма "Автомагистрали" за възлагане на строителството на АМ "Хемус". Искаме и от МРРБ да ни бъдат предоставени рамковите споразумения между държавното дружество "Автомагистрали" и фирмите, които ще строят отсечките от аутобана." Това заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева пред медиите, след като тя и група народни представители от левицата внесоха искането в АПИ.

От леивицата припомниха, че в края на годината строителни фирми са организирали протести срещу искането на опозицията да бъдат направени проби на качеството на магистралите. После фирмите получили договори, отбелязаха социалистите.

"Още на 10 октомври 2018 г. бившият директор на АПИ Светослав Глосов казва, че до края на 2018 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за строителството на АМ "Хемус". Малко след това строителството се възлага на фирми, без конкурс и обществена поръчка", припомни Елена Йончева. "Има обосновано съмнение, че това е пример- как една държавна фирма, в случая "Автомагистрали", се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди левове, което в съвременна България е безпрецедентно. Тя няма капацитет за изграждането на автомагистрала "Хемус". Финансовите й резултати за 2017 г. са влошени. Изпълнителният й директор Стоян Беличев досега не е заставал пред медиите и нашият въпрос е - дали е вярно, че той е бивш съдружник с Гинка Върбакова", попита Йончева.

От АПИ отговориха, че в края на декември е сключен договор с "Автомагистрали" за 134 километра от „Хемус”. Парите са в сметка в БНБ и могат да бъдат използвани само за този строеж. Към момента не са извършени плащания.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички