Бивш директор на "Ел Би Булгарикум": Защо цените скочиха с 60% и къде се губят 7 млн. лева?


Бивш директор на "Ел Би Булгарикум": Защо цените скочиха с 60% и къде се губят 7 млн. лева?
Снимка: iStock

1745

Служители на държавното млекопреработвателно предприятние „Ел Би Булгарикум“ във Видин са в протестна готовност. Заради действията на изпълнителния директор на „Ел Би Булгарикум“ Ивайло Лилов дружеството е потопено в хаос, а напрежението сред служителите ескалира, придобива радикално измерение и е обявена готовност за стачка. Това пише в открито писмо бившият изпълнителен директор на компанията Владимир Русев.

По думите му настоящото ръководство е назначило петима души на средно възнаграждение от 3500 лв, докато от производствена база Видин са напуснали „трима ключови служители заради ниските възнаграждения“.

„Посочените кадрови движения се случват на фона на увеличение на цените на крайните продукти с около 60%, увеличение на доставките на суровина с почти 50%, спад на продажбите с около 50%, двойно покачване на разходите за транспорт, препълнени до краен предел стелажи с трайни продукти в складовете и импровизация с палети за редене на прииждащата продукция“, гласи още писмото.

Снимка: 

Русев пише още, че към края на третото тримесечие, към която дата е отстранен и бордът, от който е бил част, дружеството е генерирало печалба от 3,848 млн. лв. „В редица свои медийни участия обаче, новият изпълнителен директор обяснява как дружеството е на 3 млн. загуба. Да подкрепиш с подобен аргумент отказа си за увеличаване на заплатите на колегите си при наличие на потвърдени от самия теб финансови отчети, сочещи възможности за това, издава тежка некомпетентност по отношение на разчитането на финансови данни. Или Лилов спекулира умишлено, представяйки въпросните цифри, или действително 7 млн. лв. са изчезнали някъде в рамките на последното тримесечие от годината, в което той се разпорежда с активите на дружеството“, подчертава в писмото на бившият изпълнителен директор.

Той пита още кое е наложило повишението с около 60% на цените на крайните продукти на държавната млекопреработвателна компания, така че в един и същи магазин, 250 гр. масло на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД да струва 6,80 лв,, марка френско масло да е на цена 5,90 лв за 250 гр. и за същия грамаж марка немско масло да се продава на цена 6,20 лв.? „И каква необходимост и пазарна логика налага цените на държавните ни млечни продукти да са по-високи от тези на френските и немските идентични продукти на българския пазар?“

„Нали самият икономически министър предложи мерки за борба с инфлацията сред хранителните продукти, декларира желание за оптимизиране на дружествата към ДКК и се обяви за подобряване на конкурентоспособността на същите тези компании!?“, пита бившият ръководител на „Ел Би Булгарикум“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Създават у нас съвместен изследователски институт между японската "Мейджи" и "Ел Би Булгарикум"

Защо ДКК освободи изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум"?

Още една азиатска държава ще произвежда българско кисело мляко

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички