Създават у нас съвместен изследователски институт между японската "Мейджи" и "Ел Би Булгарикум"


Създават у нас съвместен изследователски институт между японската "Мейджи" и "Ел Би Булгарикум"
Снимка: iStock

1760

Нов съвместен изследователски институт ще бъде открит между японската „Мейджи“ и държавната компания „Ел Би Булгарикум“. Научно-развойният център ще бъде фокусиран върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството. Целта е съвместният институт да стартира още през 2024 г., обявиха от пресцентъра на Министерството на икономиката след срещата на ресорния министър Богдан Богданов и Н. Пр. Хироши Нарахира, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България.

„Чрез създаването на центъра за научна и развойна дейност ще издигнем сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ на следващо ниво – ще създадем нови продукти и ще имаме възможност да отворим нови пазари“, заяви министър Богданов. По думите му това ще даде основа за солидно партньорство и в следващите 50 години.

Проектът е предложен още преди 2 години от японска страна, но от българска страна е имало забавяне в изпълнението му, особено през настоящата година.

По думите на министър Богданов забавянето на проекта и липсата на ясна стратегия и визия на старото ръководство – как трябва да се развива „Ел Би Булгарикум“, е сред основните причини то да бъде сменено.

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

„Гарантирам ви, че ще бъде направено всичко възможно от новото ръководство на държавната компанията, за да бъде наваксано закъснението и новият център да заработи през 2024 г., по случай 50-годишнината от сътрудничеството между компаниите“, заяви той.

Поставената основна задача от министър Богданов на новото ръководство на „Ел Би Булгарикум“, е да изготвят стратегия и бизнес програма за периода 2024-2026 г., се посочва още в съобщението. „Основен фокус в новата стратегия е компанията да се съсредоточи върху научноизследователската и развойната дейност и върху разработването на иновации, нови продукти и щамове“, допълни министърът на икономиката и индустрията.

Той посочи, че търговско-икономическите отношения с Япония са изключително важни за страната ни, а партньорството между „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество.

Според министър Богданов сътрудничество с японски компании може да се търси и в производството на системи за съхранение за енергия, както и в изграждането на индустриални зони, свързани с конкретни индустрии.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Още една азиатска държава ще произвежда българско кисело мляко

Страна от Източна Европа може да произвежда българско кисело мляко

Защо ДКК освободи изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум"?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички