Бизнес активността в Европа с най-дългата серия спадове от рецесията през дълговата криза


Бизнес активността в Европа с най-дългата серия спадове от рецесията през дълговата криза
Снимка: iStock

3965

Бизнес активността в еврозоната записа най-продължителната си серия на спадове в петте месеца до края на ноември от рецесията в периода 2011-2013 г., предизвикана от дълговата криза в ЕС. Това предполага, че европейската икономика се насочва към лека рецесия, тъй като потребителите намаляват разходите си на фона на растящата инфлация, показва най-новото проучване на S&P Global.

Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките PMI за страните от еврозоната е нараснал до 47,8 пункта през ноември. Стойностите на показателя под 50 пункта означават свиване на бизнес активността, а над това равнище – разширяването ѝ.

Този "пети пореден месечен спад, отчетен от индекса на мениджърите по доставки, увеличава вероятността еврозоната да тръгне към рецесия. Въпреки това в момента спадът остава скромен, като намаляването на общия темп на свиване през ноември означава, че засега регионът изглежда ще изпита спад на БВП от едва 0,2%", обясни Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence, цитиран от БТА. Европа е на прага на рецесия, възможно е САЩ да я избегнат

Икономистите оценяват вероятността страните от еврозоната да изпаднат в рецесия в рамките на година на 78%, показва анкета на Reuters, проведена през ноември. Според тях икономиката на еврозоната ще се свие с 0,4% през настоящото последно за годината тримесечие.

С оглед на отслабващото търсене и слаби перспективи за скорошно подобрение, фирмите са намалили наемането на нови служители. Индексът, отчитащ наемането на служители, е спаднал до 51,8 пункта през ноември от 52,5 пункта през октомври. Същевременно безработицата в еврозоната е спаднала до 6,5% през октомври, според официалните данни.

Индексът на входящите цени и индексът на цените на производител са спаднали през ноември, което предполага, че инфлацията може да е достигнала връхната си точка.

Индексът на цените на производител, отчитащ цените на едро, е спаднал до 3-месечно дъно, при ниво от 62,3 пункта. Инфлацията в ЕС е била по-ниска от прогнозите, като през ноември е спаднала до 10%, показаха преди дни официални предварителни данни. Това обаче е доста над целевото ниво на ЕЦБ от 2%.

Точно затова в ход е и повишаване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, която се стреми да укроти ръста на цените. Очаква се регулаторът да добави още 50 базисни пункта през декември. Кошмар: Инфлацията в еврозоната удари нов рекорд, растежът се забавя рязко

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Светът навлиза в рецесия, за да избегне още по-опасната стагфлация

Европа - на прага на рецесия. Какъв е рискът за България?

Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички