Morgan Stanley: САЩ ще се спасят от рецесията, но Европа няма да има този късмет


Morgan Stanley: САЩ ще се спасят от рецесията, но Европа няма да има този късмет
Снимка: iStock

4073

Американската банка Morgan Stanley прогнозира, че Великобритания и еврозоната вероятно ще изпаднат в рецесия през 2023 г., но силно представящият се пазар на труда може да спаси САЩ от този сценарий. Светът навлиза в рецесия, за да избегне още по-опасната стагфлация

Същевременно очакваното повторно отваряне на Китай след почти 3 години на ограничаване на COVID-19 трябва да доведе до възстановяване на икономиката му и други нововъзникващи азиатски пазари, споделиха анализатори на инвестиционната банка в поредица от доклади.

"Рисковете са в посока надолу", посочват експертите, предвиждайки световната икономика да нарасне с 2,2% през 2023 г., което е по-ниско от последната оценка на Международния валутен фонд за растеж от 2,7%.

През 2023 г. Morgan Stanley прогнозира рязко разделение между развитите икономики "във или близо до рецесия", докато нововъзникващите икономики "се възстановяват скромно". Според банката обаче възстановяване в световен мащаб вероятно ще остане непостижимо. Европа - на прага на рецесия. Какъв е рискът за България?

Предвижданията са, че икономиката на Китай ще нарасне с 5% през 2023 г., изпреварвайки средния ръст от 3,7%, очакван за нововъзникващите пазари, докато средният растеж на 10-те развити страни се прогнозира само за 0,3%. Очаква се рецесия в Европа и още по-тежка криза в България

Централните банки по целия свят вдигнаха лихвените проценти тази година, за да успокоят инфлацията, а в САЩ Morgan Stanley прогнозира, че Фед ще поддържа високи лихви през 2023 г., тъй като инфлацията остава силна след пика си през четвъртото тримесечие на 2022 г. "Неразумен хазарт": Фед може да вкара света в дълбока криза

"Икономиката на САЩ просто заобикаля рецесията през 2023 г., но приземяването не се усеща толкова меко, тъй като растежът на работните места се забавя значително и нивото на безработица продължава да расте", гласи докладът, като се прогнозира разширяване от 0,5% през 2023 г.

Според резултатите в него кумулативният ефект от строгата политика през 2023 г. се пренася в 2024 г., което води до две много слаби години.

А анализаторите твърдят, че в световен мащаб пикът на инфлацията би трябвало да дойде през текущото тримесечие, като намаляването ѝ ще се превърне в тема през следващата година. Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация

Други данни от доклада на Morgan Stanley

Базовата инфлация в САЩ ще падне до 2,9% в края на 2023 г., а общата инфлация до 1,9%.

Растежът в Азия ще спадне до 3,4% през първата половина на следващата година, преди да се възстанови до 4,6% през през вторите 6 месеца на 2023 г., подхранван от вътрешното търсене.

Възвръщаемостта на различни активи – особено при фиксиран доход – ще изглежда много по-добре през 2023 г., отколкото през 2022 г., водена от по-евтините начални оценки.

Висококачествен фиксиран доход, за да надмине световните акции.

Акциите на развиващите се пазари и Япония ще се представят по-добре, като акциите на САЩ изостават.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заради инфлацията: Фед ще продължи да вдига лихвите

Настъпва епохата на Голямата стагфлация

Рецесия в САЩ ли е това, за което мечтаят развиващите се икономики?

Най-голямата европейска икономика е на ръба на рецесия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички