Цената на най-евтината пица в света пострада от инфлацията - вече е 0,60 долара


Цената на най-евтината пица в света пострада от инфлацията - вече е 0,60 долара
Снимка: iStock

5421

Пицата от 49 рупии (0,60 долара) в Индия – пазар №1 на Domino's извън Америка, е последното оръжие в борбата на компанията срещу растящата инфлация, която свива печалбите, според главния изпълнителен директор на франчайзополучателя там, пише Reuters.

„Компанията иска този ценови сегмент. Клиентите ще ядат по-малко навън, защото цените са по-високи навсякъде – нашите съществуващи потребители не трябва да се конкурират“, казва Самир Кхетарпал, като потвърждава, че пицата със сирене поръсена с босилек и магданоз на Domino's е най-евтината навсякъде.

За сравнение в Шанхай, най-евтината пикантна пица Domino's струва около 3,80 долара, а в Сан Франциско – 12 долара, според цените в онлайн менюто.

Интервютата на Reuters с шестима изпълнителни директори и 12 управители на магазини разкриха как Domino's и други световни гиганти за бързо хранене като Pizza Hut и Burger King са принудени да променят тактиката си, за да устоят на необузданата инфлация на пазара от 1,4 млрд. души.

Компаниите се стремят да задържат пазарен дял, придобит през 3 десетилетия на бърз растеж в нация, критична за бъдещето им – и такава, в която е трудно да се конкурираш с културата на уличното хранене.

Khetarpal, чиято Jubilant FoodWorks управлява 1816 магазина на Domino's в страната, казва, че провежда среща на персонала всеки понеделник, за да обмисли нови начини за управление на разходите и борба с „историческата висока инфлация“, допринесла за спада на печалбите му със 70% през първото тримесечие на 2023 г.

Компанията предприема и нестандартни мерки – премахна капаците от всички кутии с пици, продавани в магазините от декември, като спестява 0,6 цента всеки път. Това е сериозна сума, тъй като 37% от индийския бизнес на Domino's е на храна за вкъщи.

Pizza Hut агресивно рекламира пици, започващи от 0,96 долара, които пусна миналата година, а нейният франчайзополучател в Индия, Sapphire Foods, каза, че това е най-ниската цена на марката в световен мащаб.

 

По думите на Мерил Перейра, управляващ директор на Pizza Hut в Индия веригата разработва продукти, които „правят марката достъпна“ за потребителите и добавя, че нейните бюджетни пици са хит сред младите хора.

McDonald's пусна ястия на половин цена през юни. Те ще бъдат в центъра на усилията за промоция през следващите седмици, според Акшай Джатиа, изпълнителен директор на Westlife Foodworld, управляващ 357 магазина в западна и южна Индия. Той каза, че ястията ще привлекат повече клиенти и ще увеличат продажбите и маржовете.

Един от емблематичните продукти, „борещи се с инфлацията“, е пицата от 49 рупии на Domino's, пусната на пазара през февруари. Khetarpal заяви, че е „преработена“ чрез намаляване на цената – и на доматите – от предишното си най-евтино предложение от 59 рупии.

Франчайзополучателят Jubilant каза през май, че е станал свидетел на скок на цената на сиренето от 40% през 2022-23 г. и 30% ръст на пилешкото и хартиените кутии. През последните седмици имаше още сътресения, като цените на доматите нараснаха с над 400% до рекордно високи стойности, а домакинствата се трудеха с нарастващите нива на всичко – от мляко до зърнени храни и подправки, според официални данни.

Много хора с ниски и средни доходи, възприели храненето в чуждестранни вериги като подобрение на начина си на живот, затягат коланите заради инфлацията, докато по-богатите продължават да харчат за продукти като по-скъпи смартфони и SUV коли, чиито продажби достигат нови върхове.

Новите гурме пици на Domino's на цена от 14 долара също отбелязаха скок в продажбите в някои заможни райони.

Пазарът за бърза храна, доминиран от западни вериги и струващ 2,1 млрд. долара в Индия, ще расте, но с по-бавни темпове. Очакваният темп на растеж е около 15% годишно до 2027 г., прогнозира Euromonitor. Сравнено с 21% растеж през 2022 г. и 43% през 2021 г., до голяма степен заради скока на потреблението след COVID.

Собственикът на Pizza Hut Yum Brands изрази надежда през юни, сравнявайки своите 17 000 търговски обекта в САЩ с над 2000 в Индия, където вижда „огромна възможност за растеж“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-скъпите пици за всички времена (ВИДЕО)

Според италианци: Най-добрата пицария е в... Испания

Археолози откриха как е изглеждала пицата преди 2000 години (ВИДЕО)

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички