Цените на жилищата в ЕС намаляват с най-бързия темп от 2009 г. насам


Цените на жилищата в ЕС намаляват с най-бързия темп от 2009 г. насам
Снимка: iStock

2838

Цените на жилищата в Европейския съюз свиват наполовина годишния си ръст през последното тримесечие на 2022 година. Рязкото забавяне на растежа се дължи на масов спад в цените на жилищата в ЕС на тримесечна база – тенденция, която се отчита в цели 15 страни от общността. Средното понижение на цените в ЕС на тримесечна база е най-драстичното от приблизително 14 години насам, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

България засега не попада сред тези страни, тъй като цените у нас записват минимален ръст от 0.4% през последното тримесечие на миналата година спрямо предходния тримесечен период. На годишна база обаче, България остава сред страните в ЕС с най-сериозно поскъпване на жилищата.

През последното тримесечие на тази година цените на жилищата в ЕС нарастват със средно 7.3% на годишна база, което е приблизително два пъти по-нисък темп спрямо предходното тримесечие, когато годишният растеж достигаше 7.3%. Конкретно за еврозоната цените нарастват с 2.9% на годишна база, спрямо ръст от 6.6% през предходното тримесечие.

Темпът на растеж на средните цени на жилищата в ЕС (синя скала) и еврозоната (червена скала) от 2010 година насам;    Източник: Евростат

Продажбите на жилища у нас намаляват

На тримесечна база обаче, цените на жилищата в ЕС намаляват със средно 1.5% спрямо предходното тримесечие – нещо, което се случва за първи път през тази година. За сравнение, цените на жилищата в ЕС записаха среден ръст от 2%, 2.3% и 0.7% съответно за първите три тримесечие на миналата 2022 година. Тримесечният спад в ЕС е най-резкия от първото тримесечие на 2009 година насам, когато бе отчетено понижение от 1.9% на тримесечна база.

Конкретно в еврозоната, цените на жилищата падат с 1.7% на тримесечна база в края на миналата година. Това е най-големият спад на тримесечна база от четвъртото тримесечие на 2008 година насам, когато също бе регистриран спад от 1.7%.

Страните с най-висок годишен ръст на цените на жилищата в ЕС през последното тримесечие на миналата година са Хърватия (+17.3%), Естония (+16.9%), Унгария (+16.5%), Литва (+16%), България (+13.4%), Португалия и Словения (по +11.3%). Така България се нарежда на пето място в ЕС по най-висок годишен ръст на цените на жилищата. Все пак годишният темп на растеж у нас се забавя, както в повечето европейски страни, спрямо отчетеният ръст от 15.6% през третото тримесечие на 2022 година.

Цените на жилищата падат в почти цяла Европа

Спад на годишна база в цените на жилищата се отчита в четири държави от ЕС. Това са Дания (-6.5%), Швеция (-3.7%), Германия (-3.6%) и Финландия (-2.3%).

На тримесечна база ситуацията в ЕС изглежда доста по-различна. Понижение в цените на жилищата на тримесечна база се наблюдава в цели 15 страни. Най-осезаем спад се отчита в Дания (-6.5%), Германия (-5%), Кипър (-4%), Швеция (-3.6%), Финландия (-3.4%), Нидерландия (-2.6%), Чехия (-2.2%), Унгария (-2%) и Люксембург (-1.4%). Понижението в останалите страни е под 1% на тримесечна база, като сред тях попадат още Белгия, Испания, Франция, Латвия, Австрия и Словакия.

Апартаментите в София: Двойна разлика в цената между най-евтините и най-скъпите

Въпреки, че у нас се отчита тримесечен ръст от 0.4% (спрямо ръст от 4.1% през предходното тримесечие), данните на Националния статистически институт показаха, че средните цени на жилищата в София – най-големият имотен пазар у нас, намаляват с 2.5% на тримесечна база в края на 2022 година. Това се случва за първи път от второто тримесечие на 2021 година. На годишна база цените в София отчитат скок от 14% през последното тримесечие на миналата година, след годишен ръст от 18.6%, отчетен през предходното трето тримесечие на същата година.

Страните с най-висок ръст в цените на жилищата в ЕС на тримесечна база в края на миналата година са Хърватия (+4.7%), Румъния (+2.5%) и Литва (+1.9%).

Каква е ситуацията на имотния пазар в страната?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички