Черният петък: Как инфлацията се отрази на глобалното пазаруване?


Черният петък: Как инфлацията се отрази на глобалното пазаруване?
Снимка: iStock

4532

Всеки очакваше Черния петък и никой не искаше да го пропусне. Нито Apple с "шопинг събитие" през целия уикенд, нито Amazon, който още в четвъртък пусна съобщението "Днес е Черният петък – вземете го бързо", нито европейската търговия на дребно, която иска пълни магазини и търговски улици, нито пък потребителите и критиците.

Черният петък е американска традиция, която също като Хелоуин отдавна се наложи в Европа. Толкова, че в навечерието му рекламите за най-добрите специални оферти винаги се редуват с предупреждения срещу съмнителни сделки, фалшиви магазини и прекомерно потребление. "Всички сме се сблъсквали с шумотевицата около Черния петък. Това ни вълнува и ни подтиква към импулсивни покупки, които могат да бъдат последвани от чувство за вина, а понякога и от съжаление", споделя пред FAZ Джен Кристоф от онлайн банката N26. Колко ще похарчат българите по време на Черния петък?

Двусмислени перспективи

Тази година освен купувачите, но и продавачите се вълнуват. Те са притеснени от това как ще премине Черният петък по време на кризата с високи темпове на ръст на цените. Инфлацията е доминираща тема в коледния бизнес тази година. Бизнес, който тепърва навлиза в пиковата си фаза, а Черният петък е сред най-важните дни за пазаруване през годината. Перспективите са двусмислени. От една страна, търговците на дребно в САЩ се стремят да внушат оптимизъм. Има обаче и много сигнали, че инфлационните опасения и други фактори спъват потребителските нагласи.

American Farm Bureau показва как инфлацията всяка година настъпва с пример за Деня на благодарността, така важен за американците. Организацията на фермерите изчислява колко струва традиционна празнична трапеза за Деня на благодарността за 10 души. В допълнение към основното ястие – пуйката, са включени съставки за различни гарнитури и десерти, като сладки картофи, хлебна плънка ("пълнеж") и смес за печене на тиквен пай. Тези продукти стават все по-скъпи. Според организацията още през 2021 г. цената е нараснала с почти 14%, а тази година дори с над 20% до 64,05 долара. На прага на Черния петък: За какви измами да внимаваме?

"Здравословни" коледни покупки

Гигантът в търговията на дребно Walmart използва високите нива на инфлация за годишното празнично хранене като възможност за специална промоция, с която обещава контрастна програма. Според нея тази година съставките за Деня на благодарността ще бъдат на същата цена като през 2021 г., като пуйките например ще се продават за по-малко от долар за килограм – далеч под средната цена от 1,81 долара, посочена от American Farm Bureau. "Премахваме инфлацията от цяла кошница от стоки", гласи изявление на Walmart.

Междувременно браншовата организация National Retail Federation (NRF) очаква "здравословен" сезон на коледното пазаруване. Тя прогнозира продажбите в индустрията да нараснат с 6-8% на годишна база през ноември и декември до 943-960 млрд. долара. Това ще бъде нов рекорд след ръст от над 13% през 2021 г., което ще е и над средния темп на растеж от малко под 5% през последното десетилетие. Във време на инфлация: Отлага ли се коледното пазаруване?

Стресът сред потребителите нараства

Този ръст е силно повлиян от високата инфлация. Според правителствените данни през октомври инфлацията в САЩ още е 7,7%, въпреки че е налице лека и окуражаваща тенденция към спад. Андрю Липсман от групата за пазарни проучвания Insider Intelligence очаква силен ръст на продажбите през коледния сезон, но той ще се дължи почти изцяло на високите цени.

Освен това показателите за потребителското доверие в последно време се понижават, т.е. е възможно потребителският ентусиазъм на американците да бъде ограничен през коледното пазаруване тази година. Преди дни групата на универсалните магазини Target представи мрачна картина на потребителските нагласи. "Потребителите изпитват все по-голямо напрежение, предизвикано от високата инфлация, бързо нарастващите лихвени проценти и повишеното чувство на несигурност за икономическите им перспективи", заяви главният изпълнителен директор Брайън Корнел, представил данните за тримесечието.

По думите му напоследък ситуацията се влошава от месец на месец, особено за продукти, които не са част от ежедневните нужди, клиентите все по-често се въздържат и изчакват специални оферти. Печалбата на Target се срина с около 50%, след като компанията се раздели с нежелания инвентар, а приходите ѝ от продажби са се забавили с наближаването на празничния сезон. Това накара гиганта в търговията на дребно да понижи прогнозата си за най-важното време от годината. По-големият конкурент на Target – Walmart – също наблюдава склонност към спестяване, дори и сред по-богатите от населението. 84% от потребителите ще пазаруват по време на Черния петък тази година

Каква е обстановката в Европа?

Ситуацията в Германия е също толкова мрачна. Нови данни от Хесен наскоро показаха това. Въпреки че магазините са отворени целодневно, търговците на дребно в провинцията очакват спад на продажбите през настоящия коледен сезон. Търговската асоциация на Хесен прогнозира продажби в размер на 10,5 млрд. евро за ноември и декември. Въпреки че номинално това е с 5,4% повече, отколкото през пандемичния период, след корекциите на цените се очаква бизнесът да се свие с 4%. За 2022 г. търговците на дребно очакват продажби в размер на 55 млрд. евро, което би означавало номинален ръст от 7,5% спрямо 2021 г. Според тях и тук, и на федерално ниво, не може да се очаква реален ръст. "Продажбите се влошиха заради инфлацията, което вреди на много търговци", заяви председателят на асоциацията Йохен Рутс, цитиран от FAZ. Франция отлага Черния петък

Как ще се отрази това на бизнеса през уикенда на Черния петък? Вероятно ще бъде по-тих от преди. Тогава денят беше известен с дълги опашки пред магазините и хаотичните, понякога дори агресивни сцени, в които клиентите се борят за най-добрите оферти. Това се промени – отчасти защото все повече се пазарува онлайн, а отчасти защото търговците на дребно изравняват покупките, обявявайки ниски цени и в дните преди и след това. Някои компании като Walmart започват с офертите на Черния петък още в началото на месеца. "Черният петък вече не е само ден, а цял сезон", казва компанията. Черният петък вече се мести в друг ден

Купувачите дълго обмислят от какво имат нужда

Тези, които са обхванати от треската за онлайн или реално пазаруване, вероятно ще имат късмет, особено при електронните стоки. Според кредитния застраховател Atradius най-големите сделки ще бъдат там. Причината – търговците на дребно трябва да намалят големите си запаси тук. В други области обаче е точно обратното. Много търговци на дребно страдат от забавяне на доставките на стоки от Азия, увеличени разходи за превоз, по-високи покупни цени и разходи за енергия. "Това се отразява на цените и прави кампаниите за отстъпки рисковани, особено за малките търговци на дребно", споделя Томас Ланген, управител на Atradius.

Освен това хората вече не купуват онлайн това, което могат да получат с кредитната си карта. Според проучване на технологичната асоциация Bitkom 69% от тях вече се замислят по-внимателно от какво се нуждаят. "Много хора трябва да следят и парите си. От друга страна, заради инфлацията Черният петък никога не е бил толкова важен, колкото тази година", посочва главният изпълнителен директор Бернхард Роледер. Черен петък: какво да знаем и от какво да се пазим

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Големи разпродажби в моловете, но няма купувачи

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички