Дронове удариха и повредиха жилищни сгради в Москва


Дронове удариха и повредиха жилищни сгради в Москва
Снимка: Pixabay

1747

Кметът на Москва обяви, че няколко жилищни сгради са били повредени в резултат на атаки на дронове срещу руската столица във вторник сутринта, последният знак, че войната в Украйна може да се разпространи извън границите на страната.

„В ранните часове на тази сутрин атака на безпилотен летателен апарат нанесе незначителни щети на няколко сгради“, заяви кметът Сергей Собянин, цитиран от РИА Новости, като използва общоприетия акроним за безпилотни летателни апарати. Той добави, че няма пострадали.

Видеоклипове, споделени в руските социални медии, показват как противовъздушната отбрана стреля по безпилотни самолети в различни части на Москва и Московска област. Две жилищни къщи в различни части на Москва са били ударени от дронове, съобщи РИА по-рано във вторник, като се позова на неидентифициран служител на службата за спешна помощ.

 

 

„Тази сутрин жителите на някои райони на Московска област чуха звуци от експлозии – това беше работата на нашата система за противовъздушна отбрана. Няколко безпилотни самолета бяха свалени, докато се приближаваха към Москва“, заяви губернаторът на Москва Андрей Воробьов в Telegram.

По-късно стана ясно, че 13 безпилотни самолета са били свалени над града и в покрайнините – в Нова Москва, Рубльовка и квартал Истра. Три дрона обаче са се разбили във високи сгради на Ленински проспект, улица „Профсоюзная“ и улица „Атласова“. В московската полиция е обявен план „Тайфун“ – събират се служители, участващи в операции за спешно реагиране.

Собянин подчертава, че никой не е пострадал сериозно при инцидента и че службите за спешна помощ разследват „обстоятелствата на инцидента“.

 

 

Жителите на няколко входа са били евакуирани. Те ще се върнат в апартаментите си, след като аварийните служби приключат работата си. „От съображения за сигурност жителите на няколко входа в двете сгради, засегнати от безпилотни летателни апарати, бяха евакуирани за времето на работата на аварийните служби. Жителите ще могат да се върнат в апартаментите си след приключване на работата на специалните служби“, пише Собянин.

Въпреки че руските региони бяха подложени на засилени атаки през месеца, нападението с дронове във вторник сутринта може би е най-интензивното срещу Москва, от началото на войната в Украйна. Два дрона се взривиха над Кремъл на 3 май, за което Москва обвини Украйна, която отрече да е замесена.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какви са щетите по Кремъл след атаката от дронове през нощта? (ВИДЕО)

Очаквано: Русия обвини най-големия си противник за атаката с дронове срещу Кремъл

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички